Доступність посилання

ТОП новини

Путін далі тестує міцність Заходу – французький експерт


Брюссель – З понеділка, 8 вересня, можуть набрати чинності нові санкції ЄС щодо російської економіки. Західні столиці дотримуються позиції: щоб режим припинення вогню був ефективним, слід продовжувати чинити тиск на Москву. Водночас, Чехія та Словаччина висловилися проти нового пакету санкцій, вважаючи їх «марними».

Наприкінці минулого тижня посли 28 країн ЄС домовилися щодо накладення на Росію нових економічних санкцій. Йшлося про заборону державним нафтовим компаніям Росії залучати кошти з європейських ринків капіталу. Називалися насамперед компанії «Роснефть» та «Газпромнефть».

Зокрема, заборони мали стосуватися і російських оборонних підприємств, а також мав би бути розширений «чорний список» осіб, яким буде заборонено в’їзд до ЄС та конфісковане їхнє майно на його території.
МЗС Росії, тим часом, застеріг, що відреагує на нові європейські заборони.

Професор брюссельського Інституту європейських досліджень Антуан Баю пояснює, що стратегія Євросоюзу щодо агресії Росії, базована на санкціях, тож має свої недоліки. Адже зрештою, це позначається й на економіках та добробуті самих європейців. Тим часом, найнебезпечніше, що Москва може протиставити об’єднаній Європі – це відключення газопостачань. Але це, на думку експерта, доволі малоймовірне.

Питання полягає насамперед у ефективності європейських санкцій, бо й економіка ЄС стає жертвою цього конфлікту в Україні
Антуан Баю

«Така перспектива виглядає дещо гіпотетичною, тобто, відключення з боку «Газпрому» є доволі малоймовірними. Питання полягає насамперед у ефективності європейських санкцій, бо й економіка ЄС стає жертвою цього конфлікту в Україні. Ми бачимо це на прикладі аграріїв, яких Єврокомісія намагається підтримати», – каже Антуан Баю.

Російське ембарго на європейську продукція сільського господарства у відповідь на санкції ЄС, завдало місцевим фермерам чималу шкоду, однак, Брюссель минулого тижня розробив програму компенсацій та пошуку нових ринків збуту.

Ефективності санкцій заважає російська пропутінська громадська думка – експерт

Тим часом, експерт з Французького інституту зовнішніх відносин Тетяна Кустоєва-Жан щодо всієї української кампанії Володимира Путіна та європейських санкцій притримується такої думки:

Володимир Путін випробовує міцність та солідарність Заходу. До сьогоднішнього дня накладені економічні санкції не дали результату
Тетяна Кустоєва-Жан

«Володимир Путін випробовує міцність та солідарність Заходу. До сьогоднішнього дня накладені економічні санкції не дали результату. Можливо, це вдасться у довгостроковій перспективі. Однак, проблема у тому, що громадська думка в Росії мобілізована на підтримку Путіна, а це заважає Заходу досягти мети».

Водночас, протягом вихідних чеський та словацький уряди оприлюднили заяви, що хочуть зупинити нові санкції проти Москви. Братіслава й Прага висловили думку, що мовляв ці санкції «шкідливі та контрпродуктивні».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG