Доступність посилання

ТОП новини

Лікарі у прифронтовому Щасті три місяці без зарплати


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Лікарня у місті Щастя на Луганщині, одна з найближчих до передової, три місяці лишається без фінансування: медики працюють на волонтерських засадах, а медикаменти завозять як гуманітарну допомогу громадські активісти. В облдержадміністрації кажуть, що схожа ситуація склалася і з лікарнями швидкої допомоги по всій області. Частину хворих і поранених доправили в Артемівськ на Донеччині. Через це кількість пацієнтів у клініках зростає.

Від початку конфлікту на Донбасі у щастинській міській лікарні прооперували понад п’ятсот поранених вояків, це не враховуючи пацієнтів серед цивільного населення, розповідає головний лікар клініки Олег Супрун. За його словами, у найтяжчі дні працювали одночасно чотири операційні.

«Хірургічне відділення принципово по лікарні розраховане на 30-35 ліжок, а сьогодні ми працюємо на близько 60-65 ліжок. Ми найближче до місця активних бойових дій, а найближчий військовий госпіталь розташований за сорок п’ять кілометрів у Новоайдарському районі», – каже лікар.

Терапевтичне відділення також переповнене. З початку бойових дій щомісяця клініка споживає енергоносіїв на понад дев’ятсот тисяч гривень, говорить Олег Супрун. Однак, за його словами, вже третій місяць лікарня не має державного фінансування. На підмогу тутешнім медикам, що увесь цей час працюють на волонтерських засадах, приїхали колеги – лікарі та анестезіолог – із Чернігівської та Харківської областей. Медикаменти та перев’язувальні матеріали привозять волонтери з інших міст, хоча ситуація навколо Щастя залишається нестабільною, місто потерпає від обстрілів.

​У лікарнях швидкої допомоги у всій області ті ж проблеми, що й у Щасті – ОДА

Щастинська лікарня фінансується із міської казни Луганська, але в нинішніх умовах на неї сподіватися не доводиться, пояснює ситуацію новопризначений начальник відділу охорони здоров’я Луганської ОДА Герман Звєрєв. Зараз триває перепідпорядкування медзакладу області, тож орієнтовно до кінця тижня усім співробітникам виплатять зарплату, обіцяє він.

«У нас такі ж проблеми, як у Щасті, із швидкою допомогою, оскільки у результаті цього незрозумілого реформування вся область виявилась фінансованою із однієї станції, розташованої у Луганську, тому сьогодні вже третій місяць не отримують зарплату і Троїцький, і Айдар, і Мілове-Марківка – всі ці наші райони сільськогосподарські. Таке саме завдання у нас – отримати нові картки у казначействі, відновити фінансування і виплатити зарплату», – зауважує чиновник.

Також він говорить про плани виплачувати зарплати лікарям на територіях, підконтрольних самопроголошеній «ЛНР», якщо ці заклади фінансувались із обласного, а не з місцевого бюджету. За словами Звєрєва, зараз продовжують працювати і допомагати людям лікарі у Свердловську та Антрациті.

У Артемівську лікарню привозять постраждалих із двох областей

Тим часом багатьох хворих і поранених із Луганщини перевозять у сусідню область, в Артемівську лікарню на Донеччині. За словами тамтешніх медиків, тільки у відділення травматології щодня надходить близько 15 постраждалих із обох областей. Це і військові, і цивільні.

​Водночас, за даними Міністерства охорони здоров’я, через те що лікарі у великій кількості виїжджають із зони бойових дій, рівень забезпеченості цивільних закладів охорони здоров’я Донеччини та Луганщини медиками становить лише 30%.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG