Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії організовують у Європі постановки, які видають за протести проти України


У містах Європи відбуваються мітинги антиукраїнського спрямування, на кшталт протестів проти «геноциду, який чинить Україна на Донбасі». Ці заходи дбайливо висвітлюють російські телеканали. І, як видно, не тільки висвітлюють…

«У Венеції звернули увагу на геноцид на Південному Сході» – під таким заголовком вийшов днями сюжет російського державного телеканалу «Росія-1». У суботу, перед початком церемонії нагородження переможців Венеційського кінофестивалю, біля тамтешнього Палацу кіно зібралися, за повідомленням каналу, «десятки людей, які прийшли на мітинг із плакатами і транспарантами і критикували дії київської влади і зовнішню політику Вашингтона».

(Відео: Новости)

Повідомлення про «мітинг у Венеції» активно поширили, зокрема, і у твітері: одне й те саме речення заголовку теленовини копіювали десятки нібито окремих користувачів, сподіваючись на ширше охоплення. Ось лише кілька прикладів:

Але, як виявилося, мітинг був власне постановкою російського телеканалу. Під час його зйомки поруч проходили українки, які живуть в Італії, і зняли цей процес на свою камеру, повідомив у фейсбуці координатор оргкомітету «Євромайдан Рим» Олесь Городецький.

У цьому відеозапису видно й чути, як російський телеоператор дає «демонстрантам» вказівки кричати голосніше і не сміятися, і командує починати скандування.

(Відео: Наталия Телестакова)

За словами українок, які стали свідками обману, після того, як він викрився, зйомки припинили, й учасники почали швидко розходитися.

Випадки не поодинокі

Ці випадки не поодинокі. Агентство УНІАН звернуло увагу на повідомлення про ще одну таку псевдодемонстрацію, яку скликали минулої суботи біля посольства України у Варшаві і яку теж висвітлював один із російських телеканалів. Відео з цього заходу і подій перед ним опублікував польський сайт відеоновин Gazeta Polska VD.

На ньому видно, зокрема, як підлітки, яким організатори роздали прапори угруповань «ДНР», «ЛНР» і «Новоросія», закривавлений український прапор і низку антиукраїнських плакатів, не могли сказати, чому вони прийшли під посольство. Більшість із них ховала обличчя, частина говорила, що опинилась тут випадково, а один сказав, що прийшов сюди на «стрілку». Перехожі, з якими теж поспілкувалася автор відео, відзначали очевидний замовний характер заходу.

(Відео: NiezaleznaPL)

Як повідомило агентство УНІАН, дипломат українського посольства у Варшаві сказала, що це не перша така антиукраїнська акція. При цьому вона зауважила, що одна з них теж раніше завершилася конфузом для організаторів. За її словами, повз акцію випадково проходила жінка, яка втекла з Луганська, і організатори вирішили надати їй слово, очевидно, розраховуючи, що вона буде критикувати українську владу. «А вона сказала, що проти тих «ДНР» та «ЛНР» і, власне, через них була змушена тікати з дому до Польщі», – розповіла дипломат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG