Доступність посилання

ТОП новини

ЄС схвалив санкції проти Росії, але ще не запровадив


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Євросоюз формально схвалив санкції проти Росії, які мають бути запроваджені упродовж кількох днів. Про це заявив у понеділок увечері президент Європейської ради Герман Ван Ромпей.

За його словами, пакет санкцій, який посилює заходи анонсовані у липні, був ухвалений через письмову процедуру.

Раніше 8 вересня ЄС відклав процедуру запровадження нових санкцій, що змусило європейських урядовцмв провести зустріч для обговорення нових обмежувальних заходів.

У заяві Германа Ван Ромпея йдеться, що санкції будуть запроваджені через їхню публікацію в офіційному журналі ЄС і «це відбудеться через кілька днів», щоб був час для оцінки виконання домовленостей про припинення вогню на Донбасі, про що було домовлено 5 серпня у Мінську.

За повідомленням європейських дипломатів, нові санкції включають заборону позик і фінансування з боку країн ЄС потужних російських енергетичних компаній, зокрема таких як «Роснефть», «Транснефть» та «Газпром нефть».

У понеділок прем’єр-міністр Фінляндії Александер Стубб висловив занепокоєння щодо нового раунду санкцій ЄС проти Росії. Це відбулося під час екстреної зустрічі урядовців Євросоюзу, яка відбулася у понеділок у Брюсселі.

«Очевидно, що Фінляндія підтримує санкції ЄС проти Росії. Але є сподівання, що ситуація в Україні покращиться так швидко, як це можливо, тоді санкції будуть непотрібні», – написав Стубб на своїй сторінці у Twitter.

Санкції проти Росії не можуть бути запроваджені, якщо хоча б одна країна ЄС має заперечення щодо цього.

Санкції були погоджені лідерами Євросоюзу у той час, як 5 вересня в Уельсі відбувався саміт НАТО.

В ЄС заявили, що запровадження санкцій може бути зупинене, якщо Москва поважатиме умови припинення вогню на Донбасі та відведе свої війська з території України.

Міністерство закордонних справ Росії, своєю чергою, погрожувало «реагувати», якщо ЄС запровадить додаткові санкції проти Москви.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про негайне припинення вогню з 18:00 за київським часом на сході України. Протокол має 12 пунктів і передбачає, зокрема, обмін військовополоненими, забезпечення гуманітарної допомоги, моніторинг режиму припинення вогню на кордоні.

XS
SM
MD
LG