Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: призначені на 14 вересня вибори у Криму – незаконні


Призначені на 14 вересня вибори до так званих законодавчих органів Криму та міста Севастополя є незаконними, а їх організація є кримінальним злочином. Про це йдеться у повідомленні Генеральної прокуратури України.

«Згідно з пунктами 28 і 30 частини 1 статті 85 Конституції України призначення позачергових виборів до Верховної Ради Автономної Республіки Крим, а також чергових та позачергових виборів до органів місцевого самоврядування, віднесено до повноважень Верховної Ради України, якою не приймалося жодних актів щодо призначення таких виборів на території Автономної Республіки Крим на 14 вересня 2014 року», – мовиться у повідомленні.

«Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи чи особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом, а будь-який акт (рішення, документ), виданий такими органами або особами, є недійсним і не створює правових наслідків», – зазначають в ГПУ.

Проведення виборів на тимчасово окупованій території України з метою формування незаконних органів влади є захопленням державної влади, зазначають в Генпрокуратурі. За такі дії передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі до 10 років.

У ГПУ кажуть, що «стосовно осіб, які організовуватимуть незаконні вибори у Криму, будуть розпочаті кримінальні провадження та вживатимуться заходи щодо їх розшуку і притягнення до кримінальної відповідальності».

16 березня за військової і політичної підтримки Російської Федерації в Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом референдум про самовизначення Криму. За даними самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, що взяли участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії.

21 березня президент Росії Володимир Путін підписав закон про приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації.

XS
SM
MD
LG