Доступність посилання

ТОП новини

Російський канал НТВ демонізує «Правий сектор»?


Російський канал НТВ розповів своїм глядачам, що українські силовики в односторонньому порядку порушують домовленості про перемиря на Донбасі. Зокрема, за їхніми словами, «Правий сектор» розстріляв 30 військових-дезертирів, які вирішили перейти на бік сепаратистів. У «Правому секторі» спростовують такі звинувачення. Окрім того, РНБО запевняє: Україна дотримується домовленостей про мир, порушують їх саме сепаратисти та російські військові.


Російські медіа, зокрема, канал НТВ, звинувачують українську сторону в порушенні мінської угоди про мир. За їхніми словами, офіційний Київ продовжує накопичувати війська на Донбасі, обстрілювати житлові квартали.

«В «ополченні» вже попереджали: Київ використовуватиме режим припинення вогню для перекидання сил. Виходить, що поки мова йде про перемир’я в односторонньому порядку. Щоправда, кроки назустріч все ж є: сьогодні Київ та «ополчення» домовились обміняти для початку по 30 полонених», – розповідають у матеріалі програми «Анатомія дня» на каналі НТВ.

Далі ведучий передає слово репортерові Дмитру Зайцеву, який має розповісти важливі новини від так званого «штабу ополчення» бойовиків-сепаратистів. За словами журналіста НТВ, 30 бійців української армії зголосились перейти на бік так званого «ополчення», втім, «їх розстріляли свої ж». Про це каналові НТВ «повідомив» так званий «міністр оборони» угруповання «ДНР» Володимир Кононов.

«До Горлівки підійшли 30 бійців української армії, вони спробували перейти на бік «ополченців», здатися в полон. Втім, їх розстріляли повністю з автоматичної зброї. За попередньою інформацією, це був «Правий сектор», – говорить журналіст у кадрі.

Розповідаючи це, репортер стоїть на тлі вогнів нічного міста, аж ніяк не на передовій і не поруч розстріляних тіл чи взагалі. Тож жодних візуальних доказів чи свідчень очевидців НТВ не додає, пропонують вірити на слово так званому «міністру» угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним.

«Правий сектор»: ми вже стомились спростовувати побрехеньки російських медіа

За словами Юрія Міндюка, представника «Правого сектору», організація «вже стомилася спростовувати побрехеньки пропагандистського апарату Росії».

«Ми все спростовуємо. Ми не беремо участі ні в яких каральних акціях. Ми ведемо війну за звільнення країни в межах добровольчого українського корпусу і інших добровольчих частин. Тобто, ми на своїй землі бережемо свої ідеали», – прокоментував він.

Міндюк також додав, що наразі більша частина добровольчого українського корпусу задіяна в селі Піски, що під Донецьком. За його словами, в Горлівці дійсно є члени організації «Правий сектор», проте вони не беруть участі в бойових діях, а виступають як «приватні особи».

Міндюк зауважив, що подібні неправдиві повідомлення російських медіа є елементом інформаційної війни, що ведеться проти «Правого сектору». Міндюк переконаний, що робиться для того, аби іменем його організації лякати в першу чергу росіян, що підпадають під вплив російських медіа.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

В РНБО України також спростовують інформацію про те, що українська сторона порушує умови перемир’я. Зокрема, речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко повідомив, що з початку оголошення режиму припинення саме сепаратисти та російські військові здійснили майже сотню обстрілів позицій сил АТО.

«Українські військові суворо дотримуються умов перемир’я і відкривають вогонь тільки у відповідь», – додав Лисенко.

В РНБО також повідомили, що за час перемир’я загинули п’ять українських військовослужбовців, а 33 були поранені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG