Доступність посилання

ТОП новини

Обмін полоненими. Савченко і Сенцов у списку – СБУ


Надія Савченко під час судового засідання у Воронежі
Надія Савченко під час судового засідання у Воронежі

Київ – Голова СБУ Валентин Наливайченко повідомив журналістам, що імена режисера Олега Сенцова і військової льотчиці Надії Савченко є у списках затриманих українців, які підлягають обміну. Це – одна з умов перемир’я на Донбасі, зазначив Наливайченко. Експерти-правники зазначають, що звільнити громадян України, яких затримали російські спецслужби, значно складніше, ніж звільнити українських вояків, захоплених угрупованнями «ДНР» і «ЛНР», що визнані в Україні терористичними.

Кінорежисер Олег Сенцов був затриманий у Сімферополі 11 травня і вивезений до Москви. Росіяни інкримінують йому організацію терористичної діяльності. Лефортовський суд Москви залишив Сенцова під вартою до 11 жовтня. Звільнити Сенцова з-під варти вимагає від російської сторони і українська влада, і міжнародна спільнота. У липні Європейський суд з прав людини зажадав від Росії пояснити свої дії і визнав арешт Сенцова незаконним з огляду на міжнародно-правові норми. Випустити з полону українського режисера вимагають від Москви керівники Європейської кіноакадемії, відповідне звернення підписали видатні режисери й актори Педро Альмодовар, Кшиштоф Зануссі, Вім Вендерс та інші.

Українська льотчиця Надія Савченко перебувала на сході України у складі добровольчого батальйону «Айдар». У червні вона потрапила у полон до проросійських бойовиків. На початку липня з’ясувалося, що Савченко незаконно вивезена на територію Росії, вона перебуває у слідчому ізоляторі Воронежа. Їй інкримінують причетність до вбивства двох російських журналістів, які загинули під Луганськом. Сама вона звинувачення на свою адресу відкидає. Її адвокати вказують на те, що Надію Савченко викрали з території України.

Прес-служба Служби безпеки України повідомила, що українську льотчицю було викрадено ще до того, як загинули російські журналісти, а її справа була повністю сфальшована. У СБУ пообіцяли найближчим часом оприлюднити дані про фальсифікації справи проти Надії Савченко у ЗМІ.

Адвокат Савченко Марк Фейгін був серед тих, хто домагався, щоб її прізвище включили до списку осіб, котрих бойовики «ДНР» і «ЛНР» мають звільнити на виконання положень мінського протоколу з обміну полоненими. «Обмін, як вираз політичних домовленостей на вищому рівні, щодо Савченко процесуально цілком можливий», – пише Фейгін у своєму Твіттері.

На думку адвоката, російська апеляційна інстанція може випустити її під заставу, а тоді захист подасть клопотання про припинення щодо Савченко справи з причини відсутності в її діях складу злочину, говорить Фейгін. Таким чином, на думку адвоката, вдасться і звільнити українську льотчицю, і зберегти обличчя президента Росії Володимира Путіна.

В Україні порушили кримінальну справу щодо викрадення Савченко. Але, на думку експертів, звільнити Савченко, Сенцова, інших громадян України, заарештованих російським ФСБ, доволі складно. Так, за словами голови слідчого департаменту СБУ Василя Вовка, в їхніх справах політики значно більше, ніж права. Тож звільнити ту ж Савченко, використовуючи традиційні для цього механізми, надзвичайно складно.

«Савченко – це та родзинка, яку має російська влада, і я передбачаю, що нам буде дуже непросто її забрати, чи то шляхом обміну, чи якогось іншого визволення. Адже вона – єдина військова особа, яку Росія представляє як злочинницю. Хоча вона не така! Я знаю її справу і знаю обвинувачення, яке їй висунуте.Я думаю, що ми якимось іншим чином доведемо до загалу суть справи Савченко, суть її фальсифікації. Але ж ми усі розуміємо, що за цим стоїть політика», – пояснив Вовк, виступаючи на ток-шоу на телеканалі ICTV.

Олег Сенцов на судовому засіданні в Москві
Олег Сенцов на судовому засіданні в Москві

Звільнити українців із ув’язнення в Росії має допомогти світ – експерти

Українській стороні варто звернутись до міжнародної політичної і правозахисної спільноти, зазначив слідчий Вовк. З ним згоден юрист-міжнародник, посол з особливих доручень Володимир Василенко – на його думку, для звільнення українців Київ повинен працювати на міжнародному рівні активніше, залучаючи всі механізми міжнародного права.

Савченко – військовослужбовець і повинна мати статус військовополоненого. Тут без варіантів, вона підлягає обміну
Володимир Василенко

«Савченко – військовослужбовець і повинна мати статус військовополоненого. Тут без варіантів, вона підлягає обміну. У Страсбурзькому суді є скарга, і ми повинні добитись, щоб судді у першочерговому порядку її розглянули. Олег Сенцов, якому Росія насильно надала своє громадянство, тут те саме – треба піднімати громадськість і вимагати від Страсбурзького суду. Щоб суд якомога швидше, як першочергові, розглянули справи Савченко і Сенцова, адже бачимо суцільне порушення прав людини. Я б сказав так: немає жодної норми права, яка б не була порушена. Маю на увазі ставлення російської влади до Сенцова і до Савченко», – зазначив Василенко у розмові з Радіо Свобода.

Наразі свої зусилля на міжнародно-правовому напрямку координують Міністерства юстиції і закордонних справ України, повідомив журналістам міністр юстиції Павло Петренко. За його словами, завдання України і міжнародних правозахисників – змусити Росію визнати факт незаконного ув’язнення іноземців і домогтися звільнення їх.

«Ми задіяли усі можливі механізми. Дипломатичні здійснює Міністерство закордонних справ, яким підготовлені відповідні звернення до міжнародних організацій з цього приводу. До цього процесу підключилось і Міністерство юстиції. Фактично, ці люди (Сенцов і Савченко) є в’язнями сумління, тобто, їх затримали як заручників. Тож ми будемо, по-перше, вимагати встановлення цього факту, і по-друге, повернення наших громадян на територію України», – наголосив урядовець.

А прем’єр-міністр Арсеній Яценюк напряму звернувся до генерального секретаря міжнародної правозахисної організації Amnesty International Саліла Шетті з проханням посприяти у звільненні незаконно викрадених з території України Олега Сенцова і Надії Савченко.

Від суду до «психушки»

«Міжнародна амністія» вважає арешти й утримання під вартою Сенцова і Савченко незаконними, її фахівці вимагають від російської сторони звільнити обох в’язнів і повернути їх в Україну. Росія ж наразі не реагує на вимоги міжнародних правозахисних організацій та українського уряду.

Ба більше, російська сторона має намір використати до Савченко методи, які українські правозахисники називають методами радянської каральної медицини. Наприкінці вересня Савченко мають етапувати до Москви, в Центр соціальної та судової психіатрії імені Сербського. Цей медичний заклад добре відомий українським правозахисникам ще з радянських часів.

Як зазначила адвокат-правозахисник Лариса Полулях (Україна), вся справа Савченко, включно з наміром суду провести експертизу її психічного стану, – незаконна, це є порушенням засадничих прав людини.

І за законами Росії, і за законами України, і за міжнародним правом, і Савченко, і Сенцов затримані й ув’язнені незаконно
Лариса Полулях

«Наскільки я знаю законодавство Росії, там присутня стаття про примусову госпіталізацію по психіатрії. Стосовно психіатричної експертизи, то її проводять зі згоди підозрюваного. Щоправда, і за законами Росії, і за законами України, і за міжнародним правом, і Савченко, і Сенцов затримані й ув’язнені незаконно», – наголосила Полулях у розмові з Радіо Свобода.

Адвокати вже оскаржили рішення про проведення психіатричної експертизи Савченко у московському стаціонарі. Суд розгляне скаргу 26 вересня. А поки що, Радянський районний суд Воронежа продовжив термін утримання під вартою української льотчиці Надії Савченко до 30 жовтня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG