Доступність посилання

ТОП новини

Путін знову згадав про «Новоросію»


Президент Росії Володимир Путін вжив термін «Новоросія» на позначення південних і східних областей України. До такої лексики російський лідер вдався пізно ввечері 10 липня на виході з однієї із церков Москви.

У православному храмі Путін, за його словами, запалив свічку «за тих, хто був поранений або віддав своє життя в Новоросії, захищаючи людей».

Влада України і союз НАТО стверджують, що Росія надіслала тисячі своїх військових до частини Луганської і Донецької областей, де проросійські сепаратисти контролюють обласні центри і значну кількість міст.

Росія заперечує військове втручання і називає події на сході України «внутрішньоукраїнським конфліктом».

Новоросія є вживаним насамперед російськими істориками терміном на позначення територій, які Російська імперія стала контролювати наприкінці XVIІI – на початку XIХ століття. Вони включають широку смугу територій уздовж Чорного моря, які нині перебувають у складі України та Росії. Новоросійськом називається місто на території Росії на східному узбережжі Чорного моря.

Використання цього терміну Путіним викликало стурбованість, що Москва може мати претензії на ці території. Вперше в офіційному документі російський лідер вжив термін «Новоросія» у зверненні, яке на сайті Кремля мало назву «Президент Росії Володимир Путін звернувся до ополчення Новоросії».

XS
SM
MD
LG