Доступність посилання

ТОП новини

Санкції на захист України. Росія опиниться під владою Китаю?


Голова КНР Сі Цзіньпін та президент Росії Володимир Путін, Душанбе, 11 вересня 2014 року
Голова КНР Сі Цзіньпін та президент Росії Володимир Путін, Душанбе, 11 вересня 2014 року

Юрій Жигалкін

Цілком можливо, що дотеперішні санкції Заходу проти Росії вже вдарили по російській економіці набагато серйозніше, ніж готова визнати російська влада. І Кремль, з огляду на наближення нових санкцій, намагається вибратися з украй небезпечної ситуації за допомогою продажу Китаю частини державних нафтових компаній, каже американський економіст, співробітник Гуверівського інституту Михайло Бернштам.

– На початку вересня президент Росії пан Путін оголосив, що російська державна компанія «Роснефть» продає Китаю за мільярд доларів 10 відсотків свого найбільшого родовища «Ванкорнефть» на півночі Красноярського краю. Це найбільше родовище, розробка якого почалася в 1988 році, зараз воно працює на повну потужність і виробляє приблизно на 15 мільярдів доларів нафти у рік. Китай не буде робити ніяких значних інвестицій у це родовище, тому що це діюче велике родовище. Мова йде лише про таку форму перефінансування боргу «Роснефти».

– Тобто, Китай отримує 10 відсотків російської компанії, що нині належать державі через те, що ця компанія не може організувати перефінансування своїх позик на Заході?

– Абсолютно правильно. Трохи передісторії. Незадовго до цього «Роснефть» звернулася до російського уряду із проханням про надання великої позики в 45 мільярдів доларів. Чому? Бо був прецедент під час кризи 2008-2009 року, коли російські підприємства не могли обслуговувати свої борги, вони звернулися до уряду Росії, і воно їм допомогло. Зараз вони роблять те ж саме, але вже через санкції. Однак уряд їм поки не допомагає, центральний банк теж.

У «Роснефти» – колосальні борги. 44,5 мільярди доларів

У «Роснефти» – колосальні борги. Згідно з розрахунками на 2013 рік у них 44,5 мільярди доларів боргів, причому пік їхнього перефінансування і виплати припадає на 2014-2015 рік, коли їм буде потрібно на ці цілі 30 мільярдів доларів. Де їх узяти? На допомогу приходить Китай. Але в обмін на перефінансування власність переходить Китаю.

– Чи можна ці умови назвати рабськими?

– Ці умови ділові. Але, дійсно, в нормальних умовах значна частина цієї прибуткової компанії за безцінь фактично, за мільярд доларів не перейшла б у володіння національної державної компанії іншої країни. Тому ці умови в усякому разі вимушені.

– А чому російський уряд або центральний банк цього разу не виручають «Роснефть», адже у Росії, здається, достатньо коштів на ці цілі?

Найближчим часом російські компанії повинні перефінансовувати 157 мільярдів доларів, їм нема звідки взяти ці кошти

– Вони будуть це робити. Тому що найближчим часом російські компанії повинні перефінансовувати 157 мільярдів доларів, їм нема звідки взяти ці кошти. Далі які варіанти? Або ці фірми стають банкрутами, або починається каскадний дефолт, або уряд повинен їм допомогти. Чому він не квапиться, зрозуміло з досвіду 2008-2009 року. Тому що, взявши рублі, компанії підуть у Центральний банк купувати долари, в результаті буде відтягнута грошова маса і відбудеться та сама рецесія, яка була в 2008-2009 році. А Китай користується цією ситуацією, щоб скупити ці активи.

– Можна сказати, що орієнтація на Схід, про яку говорить Кремль, вже більш обтяжлива для Росії, ніж орієнтація на Захід?

Уряд Росії за безцінь продає найцінніші російські активи Китаю

– Вона й більш обтяжлива, і може привести до того, що активи перейдуть до китайських інвесторів і державних компаній. Парадоксально, що уряд Росії, який оголосив себе захисником російського суверенітету, за безцінь продає найцінніші російські активи не західним країнам, а Китаю.

– Якщо припустити, що буде введена наступна серія санкцій. Виходячи з того, що про них говорять, вони не дуже серйозні чи вони виглядають дуже серйозними?

Санкції серйозні. Стосуються трьох найбільших російських енергетичних компаній – «Роснефти», «Газпрому» і «Транснефти». Від них залежить уся російська економіка

– Ці санкції серйозні. Поки ми не знаємо структури американських санкцій, але, скажімо, європейські санкції, які оголошені, але відкладені, стосуються трьох найбільших російських енергетичних компаній: «Роснефти», яка в дуже важкому фінансовому становищі, нафтової компанії «Газпрому» і «Транснефти». Від них залежить уся російська економіка, від них залежить наповнення бюджету, від них залежить експорт, від них залежать майбутні пенсії пенсіонерам, від них залежить усе.

Оригінал на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG