Доступність посилання

ТОП новини

Українську армію озброюють швидко, але неорганізовано?


Колона українських танків у Донецькій області, 3 вересня 2014 року
Колона українських танків у Донецькій області, 3 вересня 2014 року

Київ – Українська армія цього року лише зі спецфонду бюджету отримала близько 12 мільярдів гривень, це найкраще фінансування за всю її історію, повідомляють у Міноборони. Однак поки у відомстві звітують про сотні відновлених та закуплених одиниць важкої зброї та бронетехніки, українські волонтери та експерти запевняють, що система постачання війська є вкрай неефективною, а важливі рішення затримуються через бюрократію. Волонтери констатують, що багато в чому замінюють державну підтримку армії, але визнають, що повною мірою це зробити неможливо.

До середини жовтня українська армія отримає на озброєння понад 140 одиниць нової сучасної техніки, в числі якої – танки, БТРи, авіація, частину з неї вояки вже отримали, заявив 11 вересня журналістам директор департаменту розробки та закупівлі озброєння й військової техніки Міноборони Ігор Одноралов. При цьому він спростував повідомлення про те, що Міноборони не надає бронетехніку та важке озброєння силовикам.

«Те, що не даємо зброї й техніки добровольчим підрозділам при МВС, – неправда. Так, за останні місяці ми передали їм близько 150 одиниць бронетехніки, сотні одиниць важкого озброєння, визначену кількість автоматичної зброї та боєприпасів. Наші заводи мають іноземні замовлення на українську бронетехніку. Але ми переорієнтували їх на внутрішні. Платимо штрафи, але маємо техніку, серед якої, наприклад, – 9 нових танків «Оплот». БТРи для армії виготовляють на Харківському бронетанковому заводі, бо він випускає новішу модифікацію, ніж Київський бронетанковий».

Директор департаменту постачання матеріальних ресурсів Міноборони Олександр Інжиєвський, зі свого боку, звітує, що Збройні сили мають 25 тисяч сучасних бронежилетів, яких достатньо для нинішніх військових дій на Донбасі, а крім того – закуплені спальні мішки та нові зразки теплої зимової форми. Причому це все – здебільшого продукція українських підприємств, крім кевлару, який імпортують, пояснив Олександр Інжиєвський.

Водночас представники Міноборони виправдовуються: за їхніми словами, українська армія руйнувалася і скорочувалася два десятиліття, зараз її фінансують добре і стабільно, як ніколи, але пройшло недостатньо часу, щоб вирішити всі проблеми.

Волонтери: де були державні «броніки» у червні?

Волонтер Ольга Худецька бере участь у кількох проектах забезпечення українських вояків на Донбасі всім необхідним. Ольга пояснює, що волонтери спеціалізуються на тих речах та обладнанні, яке Міноборони та МВС не можуть або не здатні купити. Ідеться і про приціли нічного бачення і тепловізори, і про сучасні деталі до зброї, які роблять її ефективнішою, і про елементарні продукти чи предмети побуту.

За її словами, волонтерський рух є потужним, але він за своєю природою не має єдиного центру, тому не може забезпечувати армію замість держави.

Все високотехнологічне обладнання купуємо в першу чергу. Влада точно не купить його, бо воно не передбачене штатом військових частин
Ольга Худецька

«Все високотехнологічне обладнання купуємо в першу чергу. Влада точно не купить його, бо воно не передбачене штатом військових частин. Ми робимо то одне, то інше. Вояки просять: почекай з коліматорними прицілами, треба взуття. Потім: взуття – це добре, але потрібна машина для розвідки. І так постійно. Добре, що зараз є бронежилети в достатній кількості (а касок, до речі, досі не вистачає). Але чому їх не було в червні, коли війна йшла вже третій місяць?Люди назбирали коштів для армії на номері «565», а Міноборони замість броні й касок купувало матраци й форму для моряків!» – обурюється Ольга Худецька.

Вона закликає керівників у погонах використати той період, поки армію забезпечують волонтери, щоб реформувати управління та забезпечення Збройних сил. Бо якщо волонтерський рух ослабне, або активісти збиратимуть менше коштів, у силових відомствах настане колапс, прогнозує Ольга Худецька.

Ігор Козій
Ігор Козій

Українська армія відчуває дефіцит забезпечення за різними напрямками, але найважливішими з них є так звані розумні боєприпаси (здатні самі виявляти і вражати ціль), надійні системи зв’язку і засоби радіоелектронної боротьби, заявив у коментарі Радіо Свобода військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

За його словами, для підвищення боєздатності української армії треба терміново відновлювати техніку, яка є на складах, активізувати виробництво сучасної, зокрема – бойових вертольотів та безпілотників. Але головна проблема українського війська, констатує Ігор Козій, – це недосконала система управління та планування.

«Запитайте в уряду, які суми, на які напрямки забезпечення армії вони планують на 2015 рік. Такого планування немає, бо, мовляв, ситуація дуже швидко змінюється. Але всі структури мають працювати на упередження. Чому саме громадськість і волонтери кричать, що солдатам бракує теплого одягу, і лише тоді його починають купувати? Сьогодні забезпечити таке планування наш Кабінет міністрів не здатен», – підсумовує Козій.

Юрій Бірюков
Юрій Бірюков

Раніше лідер волонтерської групи «Крила Фенікса» Юрій Бірюков неодноразово заявляв у соцмережах та в розмовах із журналістами, що проблеми з забезпеченням в армії виникають не тому, що зміцнення оборони хтось саботує, а через «розхлябаність» керівництва силових та армійських структур. І цей, й інші волонтери, які допомагають армії та силовикам, визнають, що важливі рішення затримуються через елементарну бюрократію: так, деякі папірці ходять по кабінетах багато тижнів поспіль.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG