Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде у Верховній Раді проросійська більшість? (Огляд преси)


Цього тижня політичні партії поспіхом проводять свої з’їзди. Треба встигнути до 15 вересня зареєструвати всіх кандидатів в депутати. Так зване перемир’я на сході України дало можливість політикам ще більше сфокусуватися на кулуарних домовленостях, торгах, списках, мажоритарних округах, словом на виборах. Найбільшою ж проблемою нині, як стверджує газета «День», залишаються погляди. А точніше відсутність їх у абсолютної більшості партій, які збираються йти на вибори. До того ж, за деякими політичними партіями стоять представники колишньої влади. Зокрема, експерт видання називає «Демальянс» та «Громадянську позицію» Анатолія Гриценка, а також «Радикальну партію» Олега Ляшка проектами Сергія Льовочкіна та Дмитра Фірташа, за якими стоять Сурков і Путін. Відтак, існують ризики отримати проросійську більшість в Верховній Раді. І хоча ці партії, звичайно, не можуть створити більшість, але їм це і не потрібно. Вони будуть вести політичні ігрища. Формально більшість буде у президента, але коли в парламенті будуть ухвалювати серйозні рішення, то ці політичні сили опосередковано їх блокуватимуть.

Сто днів перебування при владі – термін, після закінчення якого суспільство вимагає першого серйозного звіту про роботу політика. 14 вересня час такого звіту настає для президента України Петра Порошенка. Про те, чим запам'яталася перша стоденка п'ятого гаранта Конституції, і наскільки успішно Порошенко відпрацював аванс довіри, аналізує газета «Сегодня». Загалом, всі проголошені під час інавгурації обіцянки він виконав. І хоча , мирний план президента в його первісному вигляді провалився, однак окремі його положення увійшли в мінські домовленості про припинення бойових дій. Виконав він і обіцянку про дострокові вибори в парламент. Видання зауважує, що об'єктивні труднощі, з якими довелося зіткнутися Петру Порошенко в перші сто днів свого президентства, дають підстави для деякої поблажливості в оцінці його роботи. Власне, частина суспільства і розглядає ці сто днів як період певного мораторію на критику глави держави. Однак час авансів минає і настає час виконання обіцяного.

Міненерго постійно відстає від подій на паливному ринку країни. А розплачуватись за неповороткість чиновників будуть споживачі та приватний бізнес, наголошує тижневик «Коментарі». Видання наголошує, що в Україні неоране поле роботи з реалізації заходів щодо енергозбереження та енергоефективності. Наприклад, можна було почати модернізацію котелень, адже тільки 4 тисячі із них оснащені енергоефективним обладнанням, а потужності решти 19 тисяч залишаються застарілими. Що заважало запустити таку програму на початку літа, незрозуміло. Але в будь-якому випадку час для цих робіт уже упущено, тому вирішувати проблему нестачі газу взимку Міненерго буде двома допотопними важелями: обмеженням ліміту палива для окремих категорій споживачів і примусовим викуповуванням газу в приватних вітчизняних видобувачів. Докладніше йдеться в статті «У ролі тих, хто наздоганяє».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG