Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики на Донбасі катують полонених?


У запорізькому морзі – тіла людей зі слідами катувань, які привезли з зони бойових дій на Донбасі. Про це повідомило Радіо Свобода анонімне джерело, яке підтвердило цю інформацію фотографіями судмедекспертів. У Запорізькому обласному військкоматі повідомляють, що привезли вбитих учасників АТО, але запевняють, що це не полонені, а вбиті в бою. Велику кількість полонених у бойовиків організації «ДНР», визнаної терористичною, і факти катувань підтверджує керівник Донецької області Сергій Тарута. Підтверджують знущання і жертви тортур, які змогли врятуватися.

До Запорізького моргу днями привезли 9 тіл вірогідно українських бійців, вбитих на Донбасі, вони – зі слідами тортур, повідомило Радіо Свобода місцеве джерело на умовах анонімності. На доказ наш співрозмовник навів понад сто фотографій убитих, лише частину з яких етичні міркування дозволяють публікувати.

«Всі фото надали військові. З певними умовами. Знімали судмедексперти. Разом 9 тіл. Всі зі слідами катувань, щонайменше троє були повішені. Майже в усіх виколоті очі. В багатьох прострелені 9-міліметровими кулями, найімовірніше, з пістолета Макарова, гомілкостопи й коліна. Плюс сліди від ножових поранень, на сідницях, та скрізь», – повідомило джерело, яке бажає залишитися анонімним.

На початку вересня в Запорізькому обласному військкоматі повідомляли про 87 тіл українських військових із різних військових частин – це і добровольчі батальйони, і 93-я окрема механізована бригада, 51-а механізована бригада. У медіа повідомляють, що тілами українських військовиків заповнені всі морги областей, що межують із зоною АТО.

Це не полонені, а загиблі на полі бою – військовий комісар

12 вересня Радіо Свобода звернулося до запорізького моргу, але там повідомляти будь-що про кількість загиблих та сліди тортур на них категорично відмовилися. Водночас факт надходження великої кількості тіл українських військових із Донбасу до моргів області підтвердив військовий комісар Запорізької області Давід Моїн.

Всі вони – герої України. Це загиблі на полі бою. Я не можу сказати, чи були там сліди тортур, чи ні – ці питання з’ясовують судмедексперти й прокуратура
Давід Моїн

«Це не запоріжці, це люди з різних регіонів. Всі вони – герої України. Ми – прикордонний до зони конфлікту регіон, і до нас надходять тіла з Маріуполя, з «Іловайського котла», з південної частини зони АТО. Це все – загиблі на полі бою. Я не можу сказати, чи були там сліди тортур, чи ні – ці питання зараз з’ясовують судмедексперти й військова прокуратура», – зазначив Моїн.

За інформацією військового комісара, останні тіла загиблих військовиків, які надійшли, – це не закатовані в полоні, а загиблі під час бойових дій.

«Бачу на фото сліди тортур» – правозахисник, що опікується жертвами катувань

Фотографії дев’ятьох загиблих та їхніх поранень на прохання Радіо Свобода проаналізував голова правозахисної організації «Донецький Меморіал» Олександр Букалов. Ця організація спеціалізується, зокрема, на доведенні фактів тортур, яких завдають у правоохоронних органах.

Олександр Букалов запевнив: є висока ймовірність того, що загиблих, які є на фото, катували в полоні.

Бачимо прострелені в кількох місцях кінцівки та інші поранення, які навряд чи є випадковими
Олександр Букалов

«Треба робити детальну судмедекспертизу, але по тих ознаках, які ми бачимо, можна припускати, що цих людей катували ще за життя. Бачимо прострелені в кількох місцях кінцівки та інші поранення, які навряд чи є випадковими», – зауважує правозахисник.

Олександр Букалов вважає, що неможливо раціонально пояснити мету таких катувань полонених.

Українці в цьому конфлікті відстоюють свою гідність. І можливо, тому бойовики намагаються принизити гідність полонених, хоча б у такий спосіб
Олександр Букалов

«Нема раціонального пояснення. Українці в цьому конфлікті відстоюють свою гідність. І можливо, тому бойовики намагаються принизити гідність полонених, хоча б у такий спосіб», – каже правозахисник.

Він наполягає на тому, що потрібні експертизи та встановлення осіб закатованих українців, і що ці факти мають стати доказами у кримінальних справах проти екстремістів, російських вояків та їхніх керівників.

Радіо Свобода поцікавилося у керівника Донецької облдержадміністрації Сергія Тарути, чи має він інформацію про тіла закатованих на Донбасі людей, які перебувають, у тому числі, й у запорізькому морзі. Сергій Тарута відповів ствердно.

Захопили мого помічника, йому завдали жахливих тортур, паяльником йому пропекли п’яти, перебили всі пальці, проштрикнули багнетом коліна
Сергій Тарута

«На жаль, так. Постійно захоплюють, в тому числі і мирних жителів. Масштаби величезні. Я думаю, що десь до тисячі людей утримують. Слідство там неможливо зараз провести. Закінчаться бойові дії, то звичайно, що будуть проводити слідчі дії. Я також знаю, що на базі «Металург», до якої я теж маю стосунок, – там теж зробили концтабір, в якому мучиться багато мирних громадян Донбасу. Над ними знущаються. Два місяці тому захопили мого помічника коло його будинку, йому завдали жахливих тортур, паяльником йому пропекли п’яти, перебили всі пальці, проштрикнули багнетом коліна, щоб він не міг пересуватися, голки засовували під нігті…»

Тарута: Бойовики катували мого помічника паяльником, голками і штриками
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

З одним із тих, кого катували сепаратисти та російські військові на Донбасі, Радіо Свобода вдалося поспілкуватися. Свою історію розповів Сергій, боєць одного з добровольчих батальйонів при МВС, який бере участь у бойових діях на Донбасі. Сергій потрапив до полону, звідки його визволили завдяки обміну полоненими.

«Мене, коли впіймали 1 травня, били міліцейською палицею по ребрах, по інших частинах тіла, – каже він. – Зв’язали моїм власним ременем і били по спині та по ногах. Тоді почали говорити зі мною. Я не йшов на їхні поступки, і вони зробили укол якоюсь речовиною. Нічого не пам’ятаю, а потім – вони мені показали відео, де я після того уколу ніс якусь маячню. Тоді мене віддали чеченцям, які погрожували відрізати мені палець і потім різати по частинах. Але не різали. Потім показували підвал, де тримали інших полонених. Їх прив’язували, не давали води та їжі, а коли хтось засинав – били. Мене намагався звільнити один з активістів, так його взяли в полон теж. Його теж катували, зокрема, прострелили ногу».

Військові і волонтери, які беруть участь в обміні полоненими, кажуть, що часто бойовики й російські військовики обіцяють видати живих, але повертають трупи в обмін на своїх живих спільників. Відтак не можна виключати, що тіла військових, які привезли до моргу, однополчани не забрали з поля бою, а виміняли в екстремістів.

Речник інформцентру РНБО Андрій Лисенко підтверджує, що ще багато українських військових перебуває в полоні, однак не може назвати точної цифри. Він визнає, що проти них можуть застосовувати катування. Список полонених, який складає СБУ, за його словами, на сьогодні не є всеохопним і не відображає реальної ситуації.

Зі свого боку, громадська ініціатива «Центр звільнення полонених ГО «Офіцерський корпус» склала список тих, чиє перебування в полоні підтвердили бойовики організації «ДНР», яку в Україні визнали терористичною. Список – це 409 імен, він доповнюється, але в ньому можуть бути й ті, кого звільнили за останні три дні.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG