Доступність посилання

ТОП новини

Дожити до грудня 2015 року? Що означає нова межа для ЗВТ із ЄС


Новина про відтермінування повномасштабного двостороннього застосування економічної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом стала несподіванкою для українського суспільства. Відповідне рішення було ухвалене після чергових тристоронніх консультацій ЄС, України та Росії в Брюсселі 12 вересня. Українці почули нову дату набуття чинності всіх положень угоди – 31 грудня 2015 року.

Радіо Свобода поцікавилося в кулуарах 11-ї щорічної зустрічі «Ялтинської європейської стратегії» у прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, чому українській громадськості не пояснили причин та нюансів такого рішення заздалегідь. Голова уряду відповів, що сам лише напередодні вночі дізнався про те, що повномасштабне впровадження зони вільної торгівлі відкладається.

За його словами, відтермінування тимчасового застосування частини про зону вільної торгівлі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС не є проблемою для української економіки. «І тут від України залежить тільки одне: чи після імплементації Угоди ми ратифікуємо і виконуватимемо кожен пункт. І ми виконаємо санітарні, фітосанітарні умови. Ми готові це робити», – зауважив він.

Яценюк наголосив, що Україна таким чином отримає час підготувати економіку: «європейський ринок для «України відкритий, а ринок український для Європи поки що закритий». Він запевнив, що і ратифікація відбудеться, і реформи здійснюватимуться без зволікань та відтермінувань, й імплементація угоди теж матиме місце.

Яценюк: неповна угода про зону вільної торгівлі – це не проблема
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Україна отримала доходи до бюджету, Росія – нові меседжі для пропаганди?

У чому ж тоді, власне поглядає, відтермінування?

І український прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, і міністр закордонних справ Павло Клімкін, і заступник голови президентської адміністрації з питань проведення адміністративних, соціальних та економічних реформ Дмитро Шимків одноголосно запевняли, що рішення, ухвалене в Брюсселі у п’ятницю, 12 вересня, є насправді вигідним для України і його не потрібно ототожнювати з відтермінування угоди про асоціацію як таку.

Вони виклали таку схему: синхронна ратифікація угоди Європейським парламентом і українським відбудеться вже наступного тижня, українські товари будуть експортуватися до ЄС без сплати мит чи за зниженими митами, як це передбачається умовами зони вільної торгівлі, а ось імпорт з ЄС до України митом обкладатиметься. Таким чином, український бюджет в умовах де-факто воєнного стану й глибокої економічної кризи зберігає до 2015 року доходи від сплати мита. Щоправда, ніхто з можновладців не навів конкретних цифр очікуваних від цього доходів.

Тим часом Росія може продати своїй пропутінській громадськості меседж про те, що Угода про асоціацію України та ЄС відкладена, і Росія домоглася того, чого прагнула ще в листопаді 2013 року від Віктора Януковича. За цей рік і кілька місяців, які Україні потрібно ще прожити й вижити перед загрозою подальшої російської агресії, вона, за словами Дмитра Шимкова, отримує час для реструктуризації своєї економіки, її виробники матимуть більше шансів підготуватися до конкуренції на внутрішньому українському ринку з європейськими експортерами й переорієнтуватися на альтернативні російським ринки.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який представляв Україну на переговорах в Брюсселі, своєю чергою, заявив наступне: «І це було наше з Європейським союзом рішення, наша ідея. І вона просто лягла в канву цих тристоронніх консультацій, які ми вели».

Клімкін: рішення про зону вільної торгівлі належить Україні та ЄС, а не Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Але, зрештою, він дипломатичною мовою визнав ту роль, яку Росія відіграла в тому, що раптом Україна отримала новий дедлайн – 31 грудня 2015 року. За його словами, Росія рахує міфічні збитки, тож «для Росії важливо сказати, що Європейський союз її почув». Клімкін наголосив: президент Володимир Путін наполягав саме на внесенні змін до асоціації між ЄС та Україною. Натомість державі вдалось «зберегти кожну букву в угоді».

Іншими словами, Росія вимагала переписати докорінно текст угоди про асоціацію. Натомість ЄС і Україна спільно знайшли альтернативу цьому – відтермінувати повномасштабне застосування угоди.

Водночас якщо європейські виробники далі сплачуватимуть мита, російським буде значно легше з ними конкурувати, вони виграватимуть за рахунок нижчих цін на свою продукцію.

Наші виробники отримали певний період захисту, от і все – Клімкін

Радіо Свобода поцікавилося в українського міністра закордонних справ, де гарантії, що Росія не використає цей час проти України та її планів євроінтеграції. Адже за цей час під тиском Росії Донбас може отримати такий спеціальний статус, який дасть йому змогу блокувати стратегічні рішення центрального уряду України, зокрема й щодо застосування угоди про асоціацію. Павло Клімкін відповів наступне:

«Процес для Донецька та Луганська, для Донбасу має бути інклюзивним, демократичним процесом. Щоб не дозволити залишити ситуацію так, як зараз, нам потрібно повністю реалізувати мирний план президента в сенсі деескалації, в сенсі гуманітарного виміру, в сенсі реабілітації інфраструктури, вони там знищують її зараз, і в сенсі політичного процесу. Це місцеві вибори, це децентралізації. Саме ці всі речі є важливими цеглинками в загальному процесі. Якщо так вони будуть діяти, і ми будемо послідовно працювати, ми матимемо успіх», – сказав Павло Клімкін.

Він пропонує не дивитися з песимізмом у найближче майбутнє, зафіксоване в даті – 31 грудня 2015 року: «Але це не пов’язане з цими датами. Ця дата, 31 грудня 2015 року, стосується суто унікальних економічних преференцій ЄС. ЗВТ повністю працюватиме в одну сторону, а наші виробники отримали певний період захисту, який вони мають використати. Оскільки ЗВТ для своєї ефективної імплементації все одно запрацює».

Клімкін: Особливий статус Донбасу - справа внутрішньої політики
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

«Це може бути останнім шансом»

Заступник помічника державного секретаря, заступник керівника Бюро з питань демократії, прав людини і праці Державного департаменту США Томас Меліа тим часом озвучив вельми критичну оцінку реформаторським зусиллям нинішньої української влади. Півроку, що минули після Майдану, їй не вистачило навіть для того, щоб ухвалити хоча б закон про Національне бюро з антикорупційних розслідувань.

«Якщо Україна не проводитиме ефективних внутрішніх реформ, консенсус щодо її підтримки у світі може зникнути», – наголосив представник державного департаменту.

Таким чином, навіть якщо Україні довелося разом з ЄС вигадувати нові формули застосування угоди про асоціацію в обмін на мир, тобто в обмін на припинення російського вторгнення на материкову Україну, політики, українські, американські, європейські, одностайні в тому, що наступний рік може принести їй як успіх, так і крах. Або Україна радикально реформується навіть усупереч окупації та агресії Росії, або Володимир Путін та його режим використають цей час на свою користь для руйнування історичного проекту під назвою «Україна». За словами Томаса Мелії, цей час може бути «останнім шансом» України.

Вільна економічна зона на Донбасі вже була, вона нічого не дала – Ослунд
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG