Доступність посилання

ТОП новини

Чубаров про «вибори» в Криму: у суспільстві починається протверезіння


Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, коментуючи невисоку явку виборців на «виборах» до так званої Держради Криму і місцевих органів влади, заявив у неділю, що цьому є пояснення.

«Частина кримського суспільства взагалі бойкотувала ці вибори, – сказав Чубаров у розмові з кореспондентом видання «Крим.Реалії». – Це ті, хто був проти референдуму, вони утвердилися в тому, що мали абсолютну рацію в березні (під час проведення так званого референдуму про «входження» Криму до складу Росії – ред.)».

Серед них, за словами голови Меджлісу, «практично всі кримські татари» та інші люди, які не сприймають такої зміни статусу Криму. «Але я бачу, що сюди тепер додалася значна частина тих, хто, можливо, і радів приходуові Росії. У них починається поки що невелике, але протверезіння», – резюмував Чубаров.

У неділю в анексованому Криму вперше відбулися місцеві й регіональні вибори за російським законодавством.

Раніше в неділю Міністерство закордонних справ України рішуче засудило проведення цих так званих «виборів» у тимчасово окупованих Криму й Севастополі і закликало міжнародну спільноту приєднатися до цього засудження.

Київ нагадав, що «вибори», які влаштувала Росія на українській території, нелегітимні, а їхні результати з юридично-правової точки зору – недійсні і не матимуть ніяких наслідків для нинішнього статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя в рамках міжнародно визнаних кордонів України.

Усі причетні до організації та проведення «виборів» будуть нести відповідальність відповідно до чинного законодавства України, попередили в МЗС.

На початку тижня Генеральна прокуратура також виступила з попередженням, що організація проведення незаконних виборів на тимчасово окупованій території Криму є кримінальним злочином, який можна кваліфікувати за статтею про захоплення державної влади. За такі дії стаття 109 Кримінального кодексу передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років, нагадала Генпрокуратура.

Меджліс кримськотатарського народу і низка кримськотатарських організацій закликали співвітчизників до бойкоту підготовки та проведення виборів в умовах окупації. Про невизнання виборів в анексованих Криму заявили також представники українських організацій та об’єднань вимушених переселенців із Криму.

XS
SM
MD
LG