Доступність посилання

ТОП новини

Україні бракує 5-6 мільярдів кубометрів газу – Тодійчук


Олександр Тодійчук
Олександр Тодійчук

Україна має дефіцит газу у 5-6 мільярдів кубічних метрів. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав заступник голови правління НАК «Нафтогаз» Олександр Тодійчук. За його словами, Україна ще сподівається домовитися з Росією про ціну на газ, але водночас наша країна «має високі шанси» прожити цю зиму і без нових постачань газу із Росії.

«Цей рік може увійти в історію нашої енергетики, якщо ми не отримаємо російського газу. Переговори ведуться. Дефіцит газу нині становить 5-6 мільярдів кубічних метрів, в залежності від того наскільки буде холодною зима. Я не скажу, що ми переживемо зиму абсолютно без російського газу, тому що частина палива в сховищах – це російський газ, який ми закачали у весняний час», – розповів Олександр Тодійчук.

Він додав, що успішність проведення опалювального сезону залежить від населення, яке має навчитися економити паливо.

Крім того, посадовець зауважив, що НАК «Нафтогаз» може відключити від газопостачання деякі промислові об’єкти.

«У нас є сценарій, за яким певні промислові об’єкти, які не є критичними для життєзабезпечення нашої держави, можуть відключатися. До прикладу, хімічні комбінати, для яких газ – сировина. Вони можуть на кілька місяців, цих критично холодних, відключатися від роботи», – сказав Тодійчук.

Наступна зустріч з газових питань представників Євросоюзу, України і Росії була запланована на 20 вересня у Берліні. Але сьогодні стало відомо про її скасування. За словами офіційного представника Єврокомісії Марлене Гольцнер, дата 20 вересня не влаштувала російську сторону, і тепер від неї чекають пропозицій щодо нової дати, яка б влаштувала всі сторони.

Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.

«Газпром» з 16 червня 2014 року перевів Україну на передоплату постачання російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.

НАК «Нафтогаз України» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі.

XS
SM
MD
LG