Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську демонструють грошові документи ОУН-УПА і збирають кошти для поранених


В Івано-Франківському музеї визвольних змагань Прикарпатського краю сьогодні відкрилася виставка «Українці для армії: бофони – грошові документи ОУН і УПА. Народна підтримка визвольної війни 1939-1954 років».

Представлено понад 300 експонатів з приватної збірки колекціонера Михайла Коцаби – копії грошових квитанцій, своєрідних облігацій, які уповноважені представники Організації українських націоналістів чи Української повстанської армії видавали людям-жертводавцям за їхню благодійність у вигляді коштів, продуктів чи одягу.

Так збирали необхідне на народну армію, на «Бойовий фонд» – від цих слів і пішла скорочена назва «бофон». За словами колекціонера Коцаби, «це доказ жертовності людей, які у такий спосіб підтримували національно-визвольну боротьбу».

Директор музею Ярослав Коретчук наголосив, що люди знали: у кого енкаведисти знайдуть бофони, тим загрожувало спецпоселення в Сибіру, однак під час визвольної війни у 12 областях у вжитку було майже півтисячі різновидів бофонів. Виготовлялися вони методом ліногравюри, деякі з них є проявом мистецької графіки.

На виставці представлені бофони з національною символікою, присвячені пам’ятним датам української історії, релігійним святам чи визначним постатям української історії. Є також виготовлені за кордоном, зокрема в США, які нагадують долари. Представлені також листівки, плакати, агітки, кліше.

Водночас стартувала благодійна акція зі збору коштів на рахунок волонтерської ініціативи «Поранені SOS». За словами волонтера Любомира Стринаглюка, копії бофонів можна буде купити через соцмережі, і ці кошти будуть перераховані на допомогу пораненим під час бойових дій прикарпатським бійцям – таких є близько 60.

До 14 жовтня, дня створення Української повстанської армії, в музеї визвольних змагань Прикарпатського краю відбудуться ще дві виставки, присвячені січовому стрілецтву і сучасним подіям в Україні.

XS
SM
MD
LG