Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутати: Угода про асоціацію – це перемога України і початок нової Європи


Україна стала на європейський шлях: асоціацію ратифікували Київ та Стасбург
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Україна стала на європейський шлях: асоціацію ратифікували Київ та Стасбург

Страсбург – Нинішня переконлива ратифікація Угоди про асоціацію в парламентах України та ЄС – це не лише нова сторінка новітньої історії. З одного боку, українці отримали потужний інструмент «європеїзації» своєї держави. З іншого, це чіткий сигнал того, що нав’язування Росією свого курсу для України – неприйнятне.

Ранішні дебати парламентарів ЄС у вівторок були здебільшого позначені голосами підтримки України та критики Росії. Водночас, як зазначив єврокомісар із питань сусідства Штефан Фюле, нині було чути й надзвичайно багато популістських заяв європарламентарів на підтримку Москви та стриманість щодо України.

Костянтин Єлісеєв
Костянтин Єлісеєв

Після ратифікації Угоди про асоціацію переважною більшістю голосів, голову місії України при ЄС Костянтина Єлісеєва вітали зусібіч.

Віднині Україна перестає бути пострадянською країною і є державою, яка намагається будувати європейське майбутнє
Костянтин Єлісеєв

«Сьогоднішня ратифікація угоди з ЄС – це наша рішуча відповідь намірам ззовні нав’язувати нам неприродній курс державного розвитку. Віднині Україна перестає бути пострадянською країною і є державою, яка намагається будувати європейське майбутнє для себе та для своїх дітей», – каже український дипломат.

Євродепутат від Литви Петрас Ауштрявічус, виходячи із сесійної зали, зауважив: тепер балаканина закінчилася і Україні слід впроваджувати реформи й братися до роботи.

«Я сподіваюсь, що ця ратифікація стане приводом і для нової Європи, яка прямо допомагатиме своїм партнерам і сусідам, які не словами, а конкретною роботою та змінами хочуть йти європейським шляхом», – переконаний депутат від Литви.

Тепер Україні та ЄС потрібно багато рішучості – Саріуш-Вольський

Яцек Саріуш-Вольський
Яцек Саріуш-Вольський

Жодного слова, жодної коми в Угоді про асоціацію тепер, після ратифікації, змінити не можна, як того вимагає Росія, заявляє доповідач із питань України Яцек Саріуш-Вольський.

Це не кінець, бо Росія все ще загрожує, вона сіє сумніви щодо угоди та її змісту
Яцек Саріуш-Вольський

«Однак, це тільки початок шляху, – зазначив депутат в інтерв’ю Радіо Свобода. – Це не кінець, бо Росія все ще загрожує, вона сіє сумніви щодо угоди та її змісту. Росія робитиме все можливе, щоб знівелювати чи збити її зі шляху. Потрібно багато рішучості та важкої праці і з боку України, і з боку ЄС».

Ельмар Брок
Ельмар Брок

Водночас, як наголосив Ельмар Брок, євродепутат від Німеччини та голова комітету із закордонних справ, тим європейцям і політикам, які ще не усвідомлюють, на які пожертви пішли українці задля зближення із ЄС, слід пояснювати: «Ця країна хоче бути європейською, жити у правовій системі та демократії. Україна хоче стати сучасною конкурентноспроможною економікою».

«У 90-му році Україна та Польща мали однаковий рівень, – зазначає Брок. – Нині польська економіка в чотири рази більша. І ми хочемо, щоб Україна стала такою ж».

«Перемогою України» називає Брок нинішню ратифікацію Угоди про асоціацію, причому, на його думку, проукраїнські політичні сили у Європарламенті цього разу, не завжаючи на спротив крайньоправих та крайньолівих політиків, виявили рідкісну єдність.

Мій голос – данина поваги подвигу українців – Ана Ґомес

Португальський євродепутат Ана Ґомес зі свого боку каже, що гордиться тим, що її голос став одним із тих, що віддали данину подвигу українців на Майдані та їхньому нинішньому спротивові російській агресії.

Водночас, минулого тижня у Брюсселі Україна, ЄС та Росія домовилися до кінця 2015 року відкласти застосування частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС – зони вільної торгівлі. Політичної частини Угоди про асоціацію це рішення не стосується. Натомість, ЄС вирішив продовжити термін дії односторонніх торговельних преференцій для України до кінця 2015 року.

Для того, щоб політична частина угоди набула чинності, тепер ще потрібна її підтримка у парламентах держав-членів ЄС. Декілька країн, зокрема, Румунія, Литва й Латвія вже її ратифікували.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG