Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко про «особливий режим» в окремих районах Донбасу: ми не дали зруйнувати перемир’я


Президент України Петро Порошенкою
Президент України Петро Порошенкою

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей має стати основою миру на Донбасі. Про це заявляє президент України Петро Порошенкою після покладання квітів до меморіальної дошки загиблим журналістам.

«Україні конче потрібен мир, і на мої плечі як президента країни лягає величезна відповідальність, щоб мирний план був імплементований. Будь-кому, хто хоче війни – йому зі мною не по дорозі», – цитує слова Порошенка, прес-служба українського президента у Facebook.

За словами Петра Порошенка, питання децентралізації влади та надання більших повноважень регіонам були і є основними пунктами його мирного плану.

«Ті, хто живуть у Донецьку і Луганську, повинні мати можливість обрати собі нову владу, і з цією владою ми маємо знайти порозуміння і принести мир, спокій, злагоду у державу. Це є мій шлях. Ми не дали права зруйнувати дуже крихке перемир’я і втягнути Україну у злочинну війну. Сьогодні ми наблизилися до того, що люди на сході перестануть гинути», – говорить президент.

Сьогодні Верховна Рада ухвалила президентські закони «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» і «Про недопущення переслідування і покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей».

Закон про особливий статус окремих районів на Донбасі передбачає особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей терміном на три роки, а також проведення позачергових місцевих виборів у цих регіонах 7 грудня цього року.

Відповідно до тексту законопроекту «Про недопущення переслідування і покарання осіб-учасників подій на території Донецької й Луганської областей», учасники збройних формувань, що протидіяли проведенню антитерористичної операції, а також особи, що вчинили дії, що мають ознаки злочинів, у період з 22 лютого 2014 року до дня набрання чинності законом, звільняються від кримінальної відповідальності, якщо вони добровільно здали зброю, звільнили заручників і захоплені будинки, про що подали відповідну заяву в орган досудового розслідування.

При цьому не звільняються від кримінальної відповідальності особи, що вчинили дії, які призвели до падіння літака «Малайзійських авіаліній» 17 липня в Донецькій області; підозрювані або обвинувачувані у вчиненні тяжких і особливо тяжких злочинів, відповідно до Кримінального кодексу.

Засідання з розгляду цих законів відбувалося в закритому режимі.

XS
SM
MD
LG