Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти на Майдані вшанували пам’ять Гонгадзе та загиблих колег


Майдан у свічках: журналісти вшанували загиблих колег
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Майдан у свічках: журналісти вшанували загиблих колег

На майдані Незалежності у Києві пройшла традиційна акція вшанування пам’яті загиблого Георгія Гонгадзе та журналістів, які виконували професійні обов’язки.

Медійники та активісти поруч з написом «Георгій, ми не забули» виклали напис зі свічок «Гія» та цифру 71 – число загиблих журналістів за час незалежності.

«Я би на сьогоднішній день додав, що зважаючи на події останнього часу можна припустити, що не лише влада наша була у цьому задіяна, але й влада сусідньої держави», – припустив голова Незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов.

За вісім місяців цього року в Україні було вбито семеро журналістів, більше сімдесяти побували у полоні на окупованих територіях у Криму та на Донбасі.

«За вісім місяців 2014 року сталося 265 побиттів журналістів. Станом на зараз вже понад 70 журналістів побували у заручниках на окупованих територіях, це у Криму та на сході України і 7 журналістів було убито. Ми зафіксували також 120 випадків цензури, 90% яких стосувались відключення українських телеканалів чи блокування виходу українських ЗМІ», – каже виконавчий директор Інститут масової інформації Оксана Романюк.

Журналіста Георгія Гонгадзе вбили восени 2000 року. Майже через вісім років, 15 березня 2008 року, Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича – і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

29 січня екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача засудили до довічного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Зараз Олексій Пукач оскаржує вирок в Апеляційному суді.

У квітні Генеральна прокуратура України почала перегляд справи про вбивство журналіста і перевірку причетності до нього другого президента Леоніда Кучми. Тодішній виконувач обов’язків генпрокурора України Олег Махніцький заявив, що ГПУ не вважає справу Георгія Гонгадзе закритою.

XS
SM
MD
LG