Доступність посилання

ТОП новини

Україна виконує «мінські домовленості», аналогічних кроків Росії немає – Держдепартамент США


Заступник речника Держдепартаменту США Марі Гарф
Заступник речника Держдепартаменту США Марі Гарф

Ухвалення законів про «особливий статус» окремих районів Донецької та Луганської областей і амністію учасників незаконних збройних формувань на Донбасі – це те, що Україна мала зробити на виконання «мінських домовленостей». Про це заявила заступник речника Державного департаменту США Марі Гарф. За її словами, «українці роблять те, що пообіцяли». Натомість аналогічних кроків з боку Росії немає, наголошує Гарф.

«Ми розуміємо, що новий закон дозволить використання російської мови, як державної, розвиток проектів Донецьку та Луганську і дасть регіонам право формувати їхню власну міліцію. Йдеться також про обмежену амністію для учасників конфлікту. Це все кроки на виконання «мінських домовленостей», які, ми сподіваємося, є ключовими для деескалації конфлікту і руху вперед. І це важливі кроки. Українці роблять те, що пообіцяли. Але ми не бачимо аналогічних кроків з боку Росії. Це те, що має бути», – зазначає Марі Гарф.

16 вересня Верховна Рада ухвалила президентські закони «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» і «Про недопущення переслідування і покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей».

Закон про особливий статус окремих районів на Донбасі передбачає особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей терміном на три роки, а також проведення позачергових місцевих виборів у цих регіонах 7 грудня цього року.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про мирне врегулювання на сході України. Протокол має 12 пунктів і передбачає, зокрема, негайне припинення бойових дій, обмін заручниками й затриманими, забезпечення гуманітарної допомоги, моніторинг становища на кордоні.

Проте, як заявляли у РНБО, це перемир’я неодноразово порушувалося. Є жертви серед військових і цивільного населення.

XS
SM
MD
LG