Доступність посилання

ТОП новини

«Шотландія не стане Донбасом чи Придністров’ям» – Щербак


Київ – 16 вересня минуло півроку від так званого «кримського референдуму», який закріпив анексію півострова Росією. Також 16 вересня Верховна Рада України ухвалила закон про особливий статус окремих районів Донбасу, які фактично окуповані місцевими збройними формуваннями і російськими військовими підрозділами. Цей закон запускає механізм децентралізації. У контексті «перекроювання кордонів» і децентралізації окремі експерти в Європі й Україні розглядають і запланований на18 вересня референдум про незалежність Шотландії. Але при цьому відкидають наявність спільних рис між кримським «референдумом» і волевиявленням шотландців.

Головна і докорінна відмінність кримського «референдуму» і референдуму у Шотландії – це та, що перший мав місце за умов окупації АРК російським військом, відбувся з численними порушеннями і не був визнаний міжнародною спільнотою (за винятком самої Росії та окупованих нею територій Молдови і Грузії).

Шотландський референдум відповідає як нормам британського законодавства, так і вимогам міжнародного права до подібних заходів, зазначають експерти. У Единбурзі до проведення референдуму готувалися кілька років, агітація відбувається так, як прописано у британському законодавстві, тож в експертів немає сумнівів як щодо законності проведення референдуму у Шотландії, так і стосовно чесного підрахунку голосів його учасників.

Ігор Когут
Ігор Когут

Як зазначив у розмові з Радіо Свобода голова ради аналітичного центру «Лабораторія законодавчих ініціатив» Ігор Когут, рішення більшості спільноти у Шотландії провести референдум не є спонтанним. І хоча у британському політикумі і суспільстві лунають різні думки щодо волевиявлення шотландців, забороняти проведення референдуму Лондон не збирався, зауважує експерт.

Шотландія упродовж кількох років готувалась до референдуму, при цьому на неї не тиснули окремі політичні сили, ані зсередини, ані ззовні
Ігор Когут

«Шотландія упродовж кількох років готувалась до проведення референдуму, при цьому на неї не тиснули окремі політичні сили, політики чи громадськість ані зсередини Великобританії, ані ззовні. У шотландців гарні економічні показники з точки зору (покладів) нафти й інших ресурсів, які вони мають. У принципі, це відбудеться у легітимний спосіб, хоча завжди є певний сумнів: 50 на 50, чи матиме місце позитивне рішення щодо незалежності Шотландії», – наголосив Когут.

Квебек vs Шотландія: результати можуть бути непереконливі – експерти

Юрій Щербак
Юрій Щербак

Громадський діяч, посол, публіцист Юрій Щербак порівняв референдум за незалежність Шотландії з референдумом за незалежність Квебеку (Канада) у 1995 році. Тоді під час голосування понад 49 відсотків громадян висловилося за незалежність. Результат волевиявлення мешканців визнали непереконливим і Квебек не змінив свого статусу франкомовної провінції Канади, нагадав експерт у розмові з Радіо Свобода.

«Статистичні, чи то соціологічні дослідження, які показують 52 відсотки у бік відділення, то у ті ж 52 відсотки у бік залишення у нинішньому статусі у рамках Великобританії означають, що дуже важко передбачити результат волевиявлення шотландців. Але ясно, що результат буде непереконливим, тобто, цей статус невизначеності і «підвішеності» Великобританії залишиться. Така ж ситуація була з відділенням Квебеку у Канаді, – пояснив Щербак. – Я переконаний, що у будь-якому разі – навіть у разі відділення Шотландії – нічого страшного не станеться і Великобританія не розвалиться. Тому що так звана «самостійна» Шотландія знайде форму співпраці й існування у рамках Британії і не стане «Лугандою», Донбасом чи Придністров’ям».

Жодна сусідня держава не має наміру окупувати Шотландію або якусь з її частин, а радикально налаштовані шотландці не захоплюють заручників і не вбивають британських поліцейських, військових або мирних громадян, вимагаючи незалежності Шотландії від метрополії – тож референдум має відбутись за сприятливих правових обставин і громадського порядку, передбачає Щербак.

Київський політолог Ігор Лосєв народжений у Севастополі, а після так званого «референдуму» у Криму не має змоги потрапити додому через імовірність бути заарештованим як український патріот. Лосєв упевнений, що за будь-якого результату шотландського референдуму ніхто не буде переслідувати опонентів або тих, хто нібито «неправильно голосував» (як це відбулось у Криму). Верховенство права, демократичні традиції, політична толерантність, економічний добробут – запорука мирного проведення референдуму у Шотландії з подальшим виробленням співпраці і співіснування Лондона й Единбурга, вважає експерт.

Це особиста справа шотландського народу. Як вони вирішать – так вони і вирішать, так воно і буде
Ігор Лосєв

«Британський уряд може хіба що висловлювати жаль з приводу референдуму, британські військові можуть закликати шотландців не виходити зі складу держави через проблеми безпеки тощо. Але ніхто не має жодних підстав звинуватити шотландців у чомусь незаконному. А що стосується суті питання, то я думаю, що це особиста інтимна справа шотландського народу. Як вони вирішать – так вони і вирішать, так воно і буде», – зазначив Лосєв.

На його думку, один з найдревніших народів Європи має повне право визначити своє майбутнє: «Шотландія – це країна з доволі цікавою, давньою історією, не менш цікавою і древньою, ніж в України. І шотландці – не менш своєрідний народ зі своєю культурою, ментальністю, етнічними особливостями і так далі. В принципі, світ знає і шотландську літературу, і шотландську історію більш-менш знає, і шотландські звичаї. Шотландський народ сам вирішить, що для нього краще».

Як зазначають українські експерти, без огляду на результати референдуму 18 вересня, українці охоче читатимуть поезію Роберта Бернса, вболіватимуть за шотландські футбольні клуби, питимуть шотландське пиво і слухатимуть шотландську «волинку».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG