Доступність посилання

ТОП новини

Що загрожує закладам освіти на Донбасі? (Огляд преси)


Ухвалений Верховною Радою закон щодо Донбасу передбачає, що на територіях з особливим статусом діятиме українське законодавство, але з урахуванням особливостей регіону. Як пояснює газета «Сегодня», на цих територіях можуть відмовитися від торгівлі з Євросоюзом, і активно інтегруватися в економічний простір Росії. Зрештою, на «особливі» території не поширюватиметься зона вільної торгівлі з ЄС. У підсумку продукція, яка буде вироблена на цій території, не зобов'язана відповідати стандартам ЄС, відтак, і виробництво не потрібно буде модернізувати за європейським зразком. Також за законом, органи місцевої влади, наділені «особливим порядком місцевого самоврядування», зможуть вільно використовувати російську мову в сфері судочинства, економічної та соціальної діяльності, а також у системі освіти. Хоча й до цього у Донецькій і Луганській областях було 80% шкіл з російською мовою навчання. Експерти видання радять Донбасу не здійснювати ніяких різких рухів в освіті, адже ізоляція вишів і шкіл Сходу від України призведе до зниження якості освіти, а спроби створити освітній анклав загрожують хуторянством: з Україною вони відносини можуть порвати, але в російське освітній простір так і не ввійдуть. У підсумку вийде якесь маргінальне утворення, через яке діти тільки постраждають. Заголовок статті – «Особливий Донбас в деталях».

«Кому потрібен диплом із печаткою «ЛНР»?» – у публікації під таким заголовком газета «День» розповідає, як бойовики формують нове керівництво вишів і шкіл Луганська. Враховуючи фактичну безлюдність міста та той факт, що викладачів залишилось обмаль, запуск навчального процесу в обласному центрі виявляється сумнівним, зауважує видання. Адже будівлі університетів було перед цим прилаштовано під бойові задачі бандитів. Нині ж під загрозою покарання бойовики формують нове керівництво вишів. Таким чином, невідомі нікому люди, або ті, хто просто рахувався в університетах та не полишив місто з різних причин, зараз потрапляють до керівного складу навчальних закладів. Нині бойовикам потрібно зробити видимість розпочатого навчального року. І неважливо, скільки людей сядуть за парти, і те, що замість вахтерки на вході їх буде зустрічати озброєний бородань. Потрібна чергова картинка в російських ЗМІ.

Газета «Голос України» у статті під назвою «Кремль готує «заходи захисту» і п'яту колону» коментує, як російська влада і пропутінське експертне співтовариство відреагували на синхронну ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом. Найпотужніші «захисні заходи» проти входження України в ЄС ухвалила Державна дума. Сьогодні на засіданні нижньої палати будуть присутні 24 депутати Верховної Ради. Це, за словами голови комітету зі справ СНД Леоніда Слуцького, ті, хто створив в українському парламенті депутатську групу «За мир і стабільність». Мета цієї акції очевидна, стверджує видання, а саме: створення п'ятої колони, яка фінансуватиметься Кремлем.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG