Доступність посилання

ТОП новини

Держдума Росії розгляне обмеження частки іноземців у ЗМІ


Держдума Росії 23 вересня розгляне в першому читанні законопроект, що обмежує із 50 до 20 відсотків участь іноземного капіталу в російських ЗМІ.

Цю дату сьогодні затвердили на засіданні ради нижньої палати парламенту. Як заявив спікер Держдуми Сергій Наришкін, мета законодавчої ініціативи – «захистити національний суверенітет».

Ініціаторами законопроекту виступили представники трьох парламентських фракцій – КПРФ, ЛДПР і «Справедливої Росії». У керівництві «Єдиної Росії» заявили, що ініціативу підтримують.

Згідно з поправками, володіти 20% і більше статутного капіталу засновника будь-якого російського ЗМІ не може іноземна держава, міжнародна організація, іноземний громадянин чи юридична особа, російська юрособа з іноземною участю, росіянин з громадянством іншої країни. Забороняється і непряме володіння. Якщо ці норми не будуть дотримані на 1 січня 2017 року, діяльність ЗМІ призупиняється.

За підрахунками газети «Ведомости», в разі ухвалення поправок заборона торкнеться більше ніж половини російських ЗМІ.

Це вже не перша спроба обмежити іноземців у російських ЗМІ. Минулого року російський депутат Євген Федоров пропонував прирівняти ЗМІ із закордонним фінансуванням до іноземних агентів, але тоді ці поправки не були розглянуті Держдумою.

XS
SM
MD
LG