Доступність посилання

ТОП новини

Мінський протокол виконується лише частково – Василенко


Володимир Василенко
Володимир Василенко

Стосовно міжнародних угод застосовується принцип неподільності: не можна виконувати одне положення, але ігнорувати інше. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав правознавець-міжнародник Володимир Василенко, коментуючи мінські угоди від 5 вересня і подальше ухвалення «законів щодо окремих районів Донбасу».

За його словами, у мінському протоколі передбачено ухвалення закону про тимчасовий порядок місцевого самоврядування на окремих територіях Луганської і Донецької областей, але в цьому ж протоколі передбачено припинення застосовування зброї, виведення незаконних збройних формувань і військової техніки.

«Можна запровадити якийсь спеціальний статус, але треба виконати інші положення протоколу. Порошенко, коли він вносив цей законопроект, очевидно, треба було в законопроекті записати, що цей закон про тимчасовий порядок набуде чинності, коли будуть виведені збройні формування. Тоді б було все нормально і це не збурювало б суспільство», – вважає Володимир Василенко.

У Мінську сьогодні має продовжити роботу контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі. Про це повідомив колишній президент України Леонід Кучма, який представляє українську сторону. 5 вересня, коли було підписано попередній протокол до угоди про припинення вогню, у переговорах брали участь представник ОБСЄ Хайді Тальявіні, посол Росії в Україні Михайло Зурабов, а також керівники угруповань «ДНР» і «ЛНР», які влада України визнає терористичними.

XS
SM
MD
LG