Доступність посилання

ТОП новини

Дезінформація ЗМІ Росії: символікою Нацгвардії України є «бандерівський хрест»


Російські ЗМІ взялися за символіку батальйонів Національної гвардії України. Прокремлівські телевізійні канали аналізують хрест ОУН-УПА,який у своїх сюжетах вони називають «бандерівським хрестом».

«Принципи та символи націоналістів звеличуються: у раді Національної безпеки України ухвалили рішення про використання зображення бандерівського хреста як символіки батальйонів Нацгвардії», – заявляє ведучий російського каналу «5 канал».

У сюжеті кажуть: «Бандерівський хрест, а точніше хрест ОУН-УПА – бойова нагорода, що існувала в русі українських націоналістів 40-50-х років 20-го століття.

«Зовні нагадує державні нагороди гітлерівської Німеччини та відзнаки партії Гітлера. Серед нагороджених цим хрестом – чимало ветеранів дивізії СС-«Галичина». Які якраз прославилися не перемогами на полях бою, а кривавими злочинами карателів», – мовиться у сюжеті.

Ще один канал– «Россия-24» озвучив таку ж новину.

«Бандерівський хрест тепер буде використовуватись як символ каральних батальйонів»,– каже ведучий у студії каналу «Россия-24».


На противагу російським каналам, у сюжеті українського каналу «Подробности-ТВ» символіку Національної гвардії представили вірно.

«Національна гвардія України отримала свою символіку. Емблему і прапор напередодні затвердив виконувач обов’язків президента – Олександр Турчинов».

Малюнок емблеми Національної гвардії України
Малюнок емблеми Національної гвардії України

Насправді, символікою національної гвардії України є прямий рівносторонній хрест з розбіжними кінцями крапового кольору, в центрі якого у восьмиграннику темно-зеленого кольору вміщено зображення малого Державного Герба України, саме так написано в указі президента України від 12 травня 2014 року.

Символіку Національної гвардії України для Радіо Свобода прокоментував один із бійців Дмитро Різниченко: «Не бандерівський…звичайний собі совковий радянський хрест, який у нас «поналяпали» на все – і на таможню, і на армію».

Російські канали не посилаються на джерело інформації. А зображення хреста, яке використали у сюжетах, взяте з сайту meshok.ru, на якому «Бандерівський хрест за заслуги УПА» виставлений як лот. Придбати його можна за 15 доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG