Доступність посилання

ТОП новини

Росія Путіна стає злочинним угрупованням


(Рубрика «Точка зору»)

Російські прикордонники затримали литовське риболовецьке судно Juros Vilkas і з застосуванням сили відсторонили капітана і весь екіпаж корабля від виконання службових обов’язків. За словами російської сторони, судно затримано, бо воно незаконно виловлювало крабів у виключній економічній зоні Росії. Литовська сторона наполягає, що корабель знаходився в міжнародних водах – і зовсім незрозуміло, що в цих водах робили російські прикордонники.

«Завдяки супутниковій системі місцезнаходження кожного судна фіксується з точністю до години, і відомо їхнє місцезнаходження, тому ми можемо стверджувати, що судно було саме в міжнародних водах. Цей інцидент почався з того, що підпливло судно з російським прапором, озброєні особи зажадали слідувати в мурманський порт, коли командування судна і капітан відмовилися це робити, вони силою були відсторонені і судно все одно транспортується в мурманський порт», – зазначив глава зовнішньополітичного відомства Литви Лінас Лінкявічюс.

Ситуація як дві краплі води нагадує недавню історію із затриманням на території Естонії співробітника місцевих спецслужб. Представники ФСБ нелегально пробралися на територію чужої держави, викрали людину, що знаходилася до того ж при виконанні службового завдання – а потім заявили, що Естон Кохвер перебував на російській території і сам нелегально перейшов кордон. А ще раніше була історія з українською льотчицею Надією Савченко, яку за допомогою бандитів із «ДНР» перевезли на територію Росії і теж звинуватили в незаконному переході кордону.

Тепер черга дійшла до литовського судна. Причому навіть не дуже важливо, чим насправді керувалися представники ФСБ Росії – а прикордонники, як відомо, частина саме цього сумнозвісного відомства. Прикордонники могли просто «кришувати» інтереси мурманських рибалок і за невелику плату розполохувати конкурентів. А могли і отримати вказівку «покарати» Литву. Але важливо в кінцевому рахунку не це, а те, що Росії вже абсолютно наплювати на міжнародне право. Після Криму ця країна стрімко втрачає ознаки державності і перетворюється просто в організоване злочинне угруповання, що тільки прикидається державою.

«Не так мають вирішуватися питання міждержавних відносин, якщо і виникають якісь проблеми. Це демонструє певну злість, якусь ненависть. Або просто хочуть продемонструвати певну силу, що зараз відбувається і в інших країнах», – заявив після інциденту прем’єр-міністр Литви Альгірдас Буткявічюс. Але така демонстрація сили і ненависті просто необхідна Володимиру Путіну і тій криміналізованій системі, якою він підмінив Росію.

Російський президент може тимчасово зупинитися на українському напрямку. Але це не позбавить і його самого, і його підлеглих від впевненості, що можна робити все, що завгодно – і кому завгодно. Принаймні, тоді, коли мова йде про сусідні країни. Головна мета Росії – продемонструвати, що Європа – це «Ферма тварин» Оруелла, на якій є різні рівні суверенітету. І якщо на суверенітет Росії через наявність у неї ядерної зброї і страх перед психічною неврівноваженістю керівництва цієї країни зазіхати не може ніхто, то сама Росія з відчайдушністю дворового хулігана може окупувати чужі території, викрадати людей і кораблі – і їй нічого за це не буде .

У цьому і є сенс тих змін, які сталися на нашому континенті після кримської авантюри Путіна і демонстрації Заходом неготовності жорстко покарати знахабнілого агресора. Тепер Путін піде далі – злості, ненависті і сили у нього поки що достатньо.

Віталій Портников журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG