Доступність посилання

ТОП новини

Чи готові американці вислати своїх вояків на захист України?


Чиказька рада з Глобальних питань оприлюднила своє щорічне дослідження, яке не одне десятиліття відбиває настрої американського суспільства. Цьогоріч експерти серед іншого цікавилися й тим, які страхи мають їх співвітчизники.

Як Сполучені Штати Америки мають діяти на міжнародній арені, і що для них є найбільшою загрозою. Такі питання Чиказька рада ставить рядовим американцям ось уже понад чотири десятиліття. Цьогоріч список загроз очолила можливість кібератак, а от важливе для України питання російської агресії для американців виявилось набагато менш актуальним.

Експерти пояснюють – нині американців найбільше хвилює те, що безпосередньо зачіпає їх життя. Саме тому на першому місці – кібератаки, із якими у Штатах щодня зіштовхується все більше людей. Далі – міжнародний тероризм. Російські територіальні амбіції в списку загроз не увійшли навіть у першу десятку. І це при тому, що ставлення американців до Росії різко погіршилося.

«Оцінки, які американці висловлювали щодо Росії, були найгіршими за останні 25 років. Частково такі настрої виникли через ситуацію в Україні. Водночас, американці не готові погодитись на застосування сили, щоб вирішити ситуацію, вони підтримують санкції», – говорить Іво Далдер з Чиказької ради.

Згідно даних опитування, відправити американських військових на підтримку українській армії погодився б лише кожен третій із десяти американців. Пояснює інший експерт Чиказької ради Брюс Джентелсон:

«Дослідження, яке ми обговорюємо сьогодні, було зроблено в травні, і воно показало дуже низький рівень підтримки на питання, чи мають Сполучені Штати Америки застосовувати силу, якщо Росія вторгнеться в Україну. Але, якщо бути чесним, я переконаний – зроби ми ці дослідження сьогодні, кілька місяців потому, ми побачили б трохи більшу підтримку, але загалом американці і далі вважають застосування сили Америкою не надто хорошою ідеєю. І це відбувається не тому, що їм байдужа доля українців, ні – вони вважають, що така підтримка по-перше не допомогла б, а по-друге, призвела б до подальшої ескалації».

Водночас експерти переконують – такі цифри не свідчать про пасивність суспільства до світових загроз загалом.

«Багато ведеться дискусій про небажання американців використовувати силу за межами США. Особливо після подій в Україні, Іраку та Афганістані. І це правда – американці стомлені від воєн. 7 з 10 американців вважає, що ані війна в Афганістані, ані війна в Іраку не були варті тих втрат, які понесла Америка. Так, вони стомлені, але це також не значить, що вони не погодились би на застосування військової сили Америкою, за будь-яких обставин», – каже співробітниця Чиказької Ради Діна Смелтс.

Експерти кажуть – на вибір їх співвітчизників суттєво впливає поінформованість і те: чи зуміють політики їх переконати у необхідності застосування сили. Думки ж самих американців перегукуються з цим твердженням лише частково.

Такі думки що ми почули на вулицях столиці:

«Взагалі-то, ні – я не знаю багато про конфлікт в Україні. Саме тому ми найняли людей, які тут у Вашингтоні і які мають наші голоси. У нас є президент і Конгрес – для того, щоб вони робили рішення за нас. Ми їх вибрали, я їм вірю. І якщо вони вирішать, що треба щось робити ввести наші війська в Україну чи ще кудись – ми їх підтримаємо».

«Я думаю, що війна не обов’язково є дієвим методом. Зброя може бути ефективною для розв’язання ситуацій, що вимагають негайного втручання, але врешті решт вам треба буде жити разом із тими людьми, тому рано чи пізно потрібно починати говорити із ними»

«Це таке важке запитання. Ситуація в Україні настільки складна і заплутана і в ній переплетено так багато різних фактів, про які я не маю жодного поняття. Думаю, як і більшість тут. Я думаю, що США не обов’язково має бути лідером у розв’язанні цього конфлікту».

19-річний американський студент Аарон Брок має свій погляд на ситуацію в Україні. Серед усіх його знайомих – майже нема тих, хто добре розумівся на тому – що не поділили Росія і Україна:

«Якщо ви подивитесь на історію й на те, як диктатори приходили до влади. То зрозумієте, що все що відбувається у світі рано чи пізно ударить і по Америці. Саме тому ми маємо бути проінформованими про події, які відбуваються в світі – нехай то будуть дії Ісламської республіки чи бої в Україні».

Аарон переконаний, американцям треба краще знати через, що саме зараз проходить Україна. Незнання ж, яке існує нині, на його думку, саме по собі вже є одною з найбільших загроз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG