Доступність посилання

ТОП новини

ООН поділиться з Україною досвідом роботи з переселенцями


ООН передаватиме українцям досвід роботи з переселенцями, напрацьований у Сербії, Азербайджані та Грузії. Про це у понеділок у Дніпропетровську повідомив спеціальний доповідач ООН з прав внутрішньо переміщених осіб Чалоки Бейані.

Бейані зазначив, що після візиту делегації ООН в Україну буде створено звіт для Ради з прав людини, який міститиме аналіз щодо ситуації з переселенцями. Документ також даватиме практичні рекомендації.

«Нашим головним методом у роботі є діалог з урядом щодо ситуації з переселенцями. Ми розглядаємо питання їхнього захисту, потреби, а також можливості вирішення цих питань. Ключовим фактором у захисті переселенців є відповідальність уряду. Це нова ситуація для вашої країни. Ми вивчаємо, наскільки країна готова працювати згідно з міжнародними стандартами», – зазначив представник ООН.

Чалоки Бейані також додав, що представники ООН готові ділитися тими знаннями та досвідом, які вони напрацювали, зокрема, у Сербії, Косово, Азербайджані а Грузії. За його словами, «необхідно уникнути подовження ситуації з переміщенням переселенців по території країни».

«Найбільш правильний підхід сьогодні – не політизувати цей процес. Ми повинні розглядати його як гуманітарну проблему, яка потребує гуманітарного рішення. Є два шляхи – або повернутися на територію постійного проживання, якщо дозволяє ситуація, або облаштовуватися в іншому місці країни», – сказав він.

За даними з Дніпропетровської облдержадміністрації, наразі в області перебуває понад 24,3 тисячі вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей. Передбачається, що із настанням холодів їхня кількість буде зростати.

XS
SM
MD
LG