Доступність посилання

ТОП новини

У Європарламенті хочуть організувати щоденне спостереження за ситуацією в Україні


Будівля Європарламенту, Страсбург
Будівля Європарламенту, Страсбург

Низка депутатів Європарламенту виступила з ініціативою створення групи контролю за ситуацією в Україні. Такий заклик пролунав під час консультацій щодо ситуації в Україні, проведених у комітеті із закордонних справ.

Британський парламентар Чарльз Таннок на основі досліджень експертів висловив занепокоєння тим, що Росія, ймовірно, має намір прокласти шлях материковою Україною, щоб встановити сухопутний зв’язок із Кримом. «Вірогідно, вона спробує це зробити до настання холодів, тому нам треба тримати під контролем розвиток ситуації», – зазначив Таннок.

Євродепутат від Литви Петрас Ауштрявічус додав, що «слід ретельно стежити також за імплементацією Угоди про асоціацію з Україною, бо Росія невпинно чинить тиск на Київ, аби там відмовилися від цієї стратегії». На думку парламентаря, для цього «слід створити спеціальну моніторингову групу Європарламенту.

«Практично щодня ця група має спостерігати за політичною, економічною та соціальною ситуацією в Україні», – заявив Ауштрявічус, додаючи, що для збору та аналізу інформації моніторинговій групі Європарламенту треба буде тісно співпрацювати із Комісією ЄС та Європейською службою зовнішніх дій.

Інша представниця Балтії, європарламентар від Латвії Сандра Калнієте зі свого боку зауважила, що потрібно «усвідомлювати потреби українців у військовій допомозі».

Водночас директор з питань Росії та «Східного партнерства» Європейської служби зовнішніх дій Ґуннар Віґанд наголосив, що процес реформування в Україні загальмувався. Віґанд закликав євродепутатів принагідно на зустрічах із представниками України звертати не це увагу.

Представник Естонії Тюнне Келам підкреслив, що «військові експерти доводять, що Росія в Україні вже застосовує найновішу тактичну зброю, хоча сама Москва заперечує свою участь у конфлікті». Тому, сказав він, «це не є війна Росії із Україною чи Заходом». «Це – війна цінностей, неповага до міжнародних угод і вторгнення та загарбництво», – зазначив Келам.

Минулого тижня Європарламент ухвалив резолюцію, якою засудив ведення Росією неоголошеної «гібридної війни» проти України «з використанням російських регулярних сил і підтримкою незаконних збройних формувань».

Європарламентарі також закликали всі сторони дотримуватися режиму припинення вогню й утримуватися від будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу угоду про перемир’я.

XS
SM
MD
LG