Доступність посилання

ТОП новини

Еттінґер: санкції щодо російського газу мають застосовуватися в останню чергу


Євросоюз намагатиметься до останнього не застосовувати санкцій проти Росії у сфері постачання газу, щоб не піддавати ризику енергетичну безпеку країн європейського регіону цієї зими. Про це під час візиту у Київ заявив єврокомісар із питань енергетики Ґюнтер Еттінґер.

«Ми вважаємо, що санкції щодо поточного постачання разу мають застосовуватися в останню чергу, в крайньому випадку. Адже пріоритетом нині є енергетична безпека», – зауважив Еттінґер.

Що ж до України, яка вже не отримує російського газу, а лише забезпечує його транзит до ЄС та отримує частину блакитного палива реверсом, то Євросоюз, за словами Еттінґера, готовий допомогти Україні домовитися з Росією, і купувати в неї певну кількість газу за тимчасовою ціною.

«Ми пропонуємо Україні в рамках тристоронньої контактної групи домовитися з Росією про кілька мільярдів кубометрів газу за проміжною ціною, яка діятиме до рішення Стокгольмського арбітражу. Ми готові допомогти відшкодувати додаткові витрати на це», – зазначив єврокомісар.

Також Ґюнтер Еттінґер повідомив, що днями члени Енергетичного співтовариства, зокрема ЄС та Україна, провели стрес-тести енергетичної системи за найгіршим сценарієм, а саме – за умов холодної зими і відсутності російського газу. Енергосистема витримає, запевнив Еттінґер, і додав, що, попри це, головною метою роботи Енергетичного співтовариства є не допустити такого найгіршого сценарію.

XS
SM
MD
LG