Доступність посилання

ТОП новини

Коболєв: ймовірність блокування Росією реверсу газу в Україну – 70 %


Голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв
Голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв

Ймовірність блокування Росією реверсу газу в Україну – 70 %. Про це заявив голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв у програмі «Шустер Live» на «Першому національному».

«Ми очікуємо повного відключення газу з російського боку навіть у частині транзиту. Якщо це трапиться, ми будемо сам на сам з нашими проблемами і нашим споживанням. Враховуючи загальну ситуацію, я б сказав, що ймовірність того, що це буде зроблено, понад 70%», – говорить Коболєв.

За словами Андрія Коболєва, Росія намагається дискредитувати Україну, як газового постачальника.

«У російської сторони є короткострокова мета – газопровід, який постачає газ з «Північного потоку» до Європи. Єврокомісія не дозволяє використовувати його на 100%. І друга стратегічна мета – це «Південний потік», будівництво якого було заблоковане. Ставлячи під сумнів надійність українського транзитного маршруту, Росія, можливо, досягне узгодження цих двох проектів», – сказав Коболєв.

10 вересня про зниження на чверть обсягів постачання російського газу заявили у Польщі. Після цього Польща припинила реверс газу в Україну. Росія також скоротила постачання газу до Німеччини. Про це оголосила найбільша енергетична компанія країни E.ON. Київ звинуватив Москву у намірі зірвати реверсні поставки.

Україна зазвичай отримує близько половини природного газу з Росії, але з 16 червня 2014 року «Газпром» перевів Україну на передоплату постачання російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.

Наразі Україна розробляє реверсні маршрути постачання газу з європейських країн, щоб зменшити газову залежність від Росії.

XS
SM
MD
LG