Доступність посилання

ТОП новини

Карикатура на межі між пропагандою і творчістю


Автор: Олексій Кустовський
Автор: Олексій Кустовський

Кажуть, що якісну політичну карикатуру можна порівняти з добрим політичним анекдотом. Те й інше стає особливо затребуваним у суспільстві в кризові переломні періоди. Саме такий період триває зараз. І ось в умовах такого часу в Україні Триває IV Міжнародний конкурс карикатури «Диявольська бензоколонка». Тема – підтримка путінською Росією тероризму в світі. Імена переможців цього Міжнародного конкурсу політичної карикатури оголосять 7 жовтня, в день народження Володимира Путіна, якого організатори називають «головним розпалювачем воєн».

Один із учасників конкурсу – відомий український карикатурист Олексій Кустовський. Від 2003 року він виграв понад 100 призів на міжнародних конкурсах, але рідко брався за політичні теми. Сьогодні Олексій якраз оприлюднив свою найсвіжішу роботу і в зв’язку з нею Радіо Свобода запросило художника до розмови.

Я навіть сперечався з російськими колегами, які відверто малювали пропаганду антиукраїнську

– Я ніколи не хотів малювати якісь політичні опуси. В один момент я зрозумів, що політична карикатура – це щось таке неприроднє, скажімо, для художника, не повинен я цим займатися. Тому що вона межує з пропагандою. Це дуже неприємні речі, вони забирають енергетику, скажімо так, у людини. Але я навіть сперечався з російськими колегами, які відверто просто малювали пропаганду антиукраїнську і так далі. І я їм казав, що після ваших опусів мені вже не хочеться малювати політичні карикатури і, взагалі, займатися цією справою. Але...

Автор: Олексій Кустовський
Автор: Олексій Кустовський

...Але, все ж таки, Ви взялися, Ви ж довго не малювали політичну графіку, карикатуру, так? І зараз у Вас з’явилися нові роботи. Зокрема ось сьогодні можна було побачити цю роботу з тореадором, який тримає в руках український прапор і списи у вигляді мальви, а замість бика – ведмідь. Тобто все наче конкретно зрозуміло. Ви взялися, все ж таки, за цю тему.

Потрібно було патріотично підійти до цього питання. І тому я створив декілька малюнків, і з персонажем Путіна, в тому числі

– Взявся я тому, що в нас у Херсоні організували цей конкурс антипутінський, і колеги мої кажуть, що потрібно підтримати його. В принципі, я не хотів брати участь у ньому, тому що політична карикатура, як я думав, – це не моє. Але зараз зрозумів, що є маленькі компроміси, коли потрібно просто зробити цю справу, тому що воювати я не вмію, я не військовий, хоча й офіцер запасу – військова кафедра була свого часу. Але потрібно було просто патріотично підійти до цього питання. І тому я створив декілька малюнків, і з персонажем Путіна, в тому числі. А цей малюнок – він такий, Ви бачите....

Я агроном за фахом, дуже люблю рослини, тому мені навіявся такий епізод, коли... Ми, українці, ми, фактично, квітами і воюємо з Росією, за великим рахунком. Тому що перемогти неможливо російську армію (хоча Ви розумієте, що це все відносно). Малюнок не вирішує проблеми. Перемога за квітами і за природою, і за чимось таким природнім...

– Іншими словами – перемога добра над злом, так?

– Навіть більше. Тут любов якась, розумієте? Мені здається, що коли ці списи мальви будуть стирчати у тому ж самому ведмеді, скоріше за все, вони зможуть прорости, хоча це неприродньо для них.

– А які у Вас ще є роботи, які відповідають темі цього конкурсу?

Автор: Олексій Кустовський
Автор: Олексій Кустовський

Навіжена саблезуба білочка, я її зобразив у вигляді Путіна. Така алегорія, збіглось ідеально. Сміялися всі

– Намалював картинку (за мотивами мультфільму) «Льодовиковий період». Там ця навіжена саблезуба білочка, то я її зобразив у вигляді Путіна з горішком, а горішок чи жолудь – це ж Україна. Там така алегорія, вона збіглась ідеально. Сміялися всі.

Ще зробив невеличкий шарж – Олланд, французький президент і Путін. Зробив Олланда у вигляді корабля «Містраль», а там, де ця платформа, де сідають гелікоптери – у вигляді букви «Н», ідеально збігається... Я навіть не думав, що так вийде з прізвищем, коли пишеться Олланд – спочатку ця буква «Н» йде (Hollande). І воно так ідеально збіглось, як місце для посадки. А Путіна я намалював у вигляді гелікоптера.

Автор: Олексій Кустовський
Автор: Олексій Кустовський

– А та робота з тореадором, про яку ми говорили на початку – це ж Ваша остання, Ви, власне, сьогодні її виставили?

– Сьогодні, так. Я її вчора робив, сьогодні доробляв і виставив. У нас життя таке, у карикатуристів – роботи такої немає в Україні, жодного гострого політичного журналу, окрім журналу «Країна» або «Газета по-українськи».

А платформи немає, де можна висловитися. А потім, коли я дізнався, що ще й конкурс організували в Херсоні... А, до речі, реакція моїх російських колег була дуже негативна на цей конкурс, тому що вони його сприйняли як політичну пропаганду проти Росії і проти всього, що відбувається.

А ми вирішили, що треба підтримати. Мої українські колеги теж розділилися на дві частини. Половина відмовилася брати участь у цьому конкурсі, а половина – навпаки.

– Український художник Андрій Єрмоленко написав в одному своєму пості на Фейсбуці, що історію роблять художники. Як Ви до цього ставитеся?

– Я думаю, що він правий. Але, власне, як і художники, так і поети, і всі інші роблять історію.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG