Доступність посилання

ТОП новини

Журналістські об’єднання просять владу врятувати сімох колег на Донбасі


Журналіст Юрій Лелявський перебуває в полоні з 23 липня
Журналіст Юрій Лелявський перебуває в полоні з 23 липня

Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка України у спільній заяві закликають українську владу та правоохоронні органи докласти максимум зусиль для звільнення полонених українських журналістів.

«Наші колеги Юрій Лелявський, Роман Черемський, Валерій Макеєв, Єгор Воробйов, Дмитро Потєхін, Олександр Білокобильский та Сергій Сакадинський потрапили в полон до представників ДНР і ЛНР. Доля декого з них узагалі залишається невідомою», – ідеться в документі.

Ситуація з порушеннями прав журналістів на окупованій території є критичною, відзначають автори звернення.

Організації закликають Центр звільнення полонених, Адміністрацію Президента, МВС та СБУ докласти максимум зусиль для з’ясування долі колег і звільнення їх із полону. Цю інформацію надіслали й міжнародним організаціям – ОБСЄ, Міжнародній федерації журналістів та Європейській федерації журналістів та до Контактної групи з питань пошуку мирного розв’язання конфлікту на Сході України.

Журналіст каналу ZIK Юрій Лелявський потрапив у полон 23 липня на Луганщині, куди поїхав зі священиками висвітлювати їхню місіонерську діяльність. Його місцезнаходження наразі невідоме.
Політичний аналітик, директор Групи європейської стратегії і блогер «Української правди» Дмитро Потєхін потрапив у полон ДНР 7 серпня, утримувався в підвалі заводу «Ізоляція» та оголосив голодування.

Журналісти Роман Черемський (часопис «Український простір», Харків) та Валерій Макеєв, за останніми даними, утримувалися у в'язниці так званої Військової комендатури ЛНР у місті Ровеньки.

Журналіст «Еспресо ТВ» Єгор Воробйов потрапив у оточення під Іловайськом та з невідомих причин залишається в полоні.

Луганський журналіст Олександр Білокобильський, який евакуювався до Харкова, поїхав до Луганська, щоб відвезти родичам продукти, гроші та ліки. Із ним немає зв’язку з 13 вересня.

Головний редактор луганського інтернет-видання «Політика 2.0» Сергій Сакадинський не виходить на зв’язок із 28 липня.

XS
SM
MD
LG