Доступність посилання

ТОП новини

Едвард Сноуден отримав «альтернативного Нобеля»


Колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден
Колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден

Колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден, який втік зі США, був названий одним із переможців шведської нагороди з прав людини, яку називають «альтернативним Нобелем».

У заяві The Right Livelihood Award Foundation йдеться, що Сноудена нагородили за «виявлення безпрецедентних масштабів державного нагляду за порушенням основних демократичних процесів і конституційних прав».

Сноуден розділив нагороду з Аланом Расбрідґером, редактором британської газети Guardian, яка опублікувала низку матеріалів, що базувалося на інформації Едварда Сноудена.

Сноуден і Расбрідґер були оголошені почесними переможцями, що означає, що вони не отримають гроші.

Грошову ж винагороду у сумі 210 тисяч доларів розділять між собою пакистанська захисниця прав людини Астма Джахандір, представники Азійської комісії з захисту прав людини Базіл Фернандо та американський еколог Білл Маккіббен.

Едвард Сноуден отримав тимчасовий притулок у Росії 1 серпня. До цього він півтора місяця провів у транзитній зоні аеропорту «Шереметьєво», куди прибув з Гонконгу. США вимагають його видачі за звинуваченням у розголошенні державної таємниці.

XS
SM
MD
LG