Доступність посилання

ТОП новини

Газові переговори у Берліні не принесуть Україні позитивного рішення – Нарбут


Олександр Нарбут
Олександр Нарбут

Від газових переговорів у Берліні, які відбудуться 26 вересня, українській стороні не слід очікувати позитивних зрушень. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав президент Київського інституту енергетичних досліджень Олександр Нарбут.

За його словами, беручи участь у цих переговорах, російська сторона переслідує дві мети.

«Позиція російської сторони базується в першу чергу на двох принципових тезисах. Перший тезис – Україна повинна бути нашою, і Росія буде використовувати всі важелі, у тому числі й енергетичний. І наступне, що рухає Росією, щоб вести ці переговори, це бажання отримати ті гроші, які заборгувала Україна за отриманий у цьому році газ», – сказав Олександр Нарбут.

26 вересня у Берліні має відбутися тристороння зустріч у форматі Україна, Росія, Європейська комісія. Сторони спробують домовитися про ціну на газ для України.

Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.

«Газпром» з 16 червня 2014 року перевів Україну на передоплату постачання російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.

НАК «Нафтогаз України» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі.

XS
SM
MD
LG