Доступність посилання

ТОП новини

Люстрація: Турчинов підганяє Порошенка, але той вирішив не квапитися


Київ – Голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав закон про люстрацію і відправив його на підпис президентові. За словами міністра юстиції Павла Петренка, під процедуру люстрації підпадає близько одного мільйона осіб, а серед перших – урядовці та працівники Кабміну. Якщо закон набуде чинності, то посадовці, які підпадають під його дію, впродовж 5 чи навіть 10 років не зможуть обіймати керівні посади. Спікер закликав президента підписати закон негайно.

Депутати ухвалили закон ще 16 вересня. Олександр Турчинов, підписавши закон 25 вересня, пояснив, що автори закону та експерти з числа громадських активістів вивіряли остаточно ухвалений документ, адже робота над ним була дуже складною.

Частина депутатів, які бояться цього закону, просто втекла, залишивши свої робочі місця
Олександр Турчинов

«Жоден закон так важко не проходив, як закон про люстрацію. Частина депутатів, які бояться цього закону, просто втекла, залишивши свої робочі місця. Після багатьох спроб закон проголосували «в цілому». Саме прийняття цього закону відкриває реальний шлях для реальних реформ», – наголошує спікер.

У Кабміні запевняють, що до люстрації готові

За словами міністра юстиції Павла Петренка, необхідні підзаконні акти для виконання закону вже розроблені. Після того, як закон набуде чинності, уряд розпочне процедуру перевірки, яка зачепить близько мільйона службовців в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування. Для суддів розробили окрему процедуру люстрації. Справи суддів, які ухвалювали репресивні рішення під час подій на Майдані, розглядатимуться позачергово.

«Конкретні державні службовці – насамперед ті, які працюють в центральному апараті Кабінету міністрів – пройдуть люстраційну перевірку. І ті особи, які не відповідають вимогам закону, будуть звільнені без права посісти посади впродовж 5 чи 10 років. В українського уряду є політична воля для реалізації цього закону», – каже Павло Петренко.

Олександр Турчинов, підписавши закон про люстрацію, зазначив, що документ негайно із фельд’єгерською службою відправлять президентові. Спікер закликав главу держави підписати закон про люстрацію якнайскоріше.

Президент – за впорядковану люстрацію

Натомість президент Петро Порошенко на прес-конференції зазначив, що документа ще не бачив, а тому попервах хоче із ним ознайомитися. Він також зауважив, що процедура ухвалення закону не виглядала оптимально.

У мене є 15 діб на підписання цього закону. Вважаю, що необхідність в законі про люстрацію існує
Петро Порошенко

«У мене є 15 діб на підписання цього закону. Вважаю, що необхідність в законі про люстрацію існує. Ці процеси варто щонайменше впорядкувати», – каже глава держави.

Політолог Вікторія Подгорна сумнівається в тому, що президент підпише закон – як з огляду на стан державного апарату, так і з огляду на вибори.

У нас все зроблено для того в цій системі, щоб не було людей на лаві запасних. Взагалі резерв хоч і є, але реально він не працює…
Вікторія Підгорна

«У нас все зроблено для того в цій системі, щоб не було людей на лаві запасних. Взагалі резерв хоч і є, але реально він не працює…Турчинов і ті люди, які над цим законом працювали, перебувають поза командою президента. Це їх передвиборча тема», – наголошує експерт.

А тим часом, в Україні дедалі більшої популярності набуває така звана народна люстрація, коли депутатів пхають до сміттєвих баків. Того ж дня, коли президент спікер та міністр юстиції коментували закон про люстрацію, в Черкасах до сміттєвого баку потрапив депутат обласної ради.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG