Доступність посилання

ТОП новини

Студенти в Дніпропетровську голодують на захист викладача-режисера


Дніпропетровськ – У Дніпропетровську восьмеро студентів театрально-художнього коледжу оголосили голодування, протестуючи проти звільнення свого викладача Володимира Петренка (відомого в місті режисера) та ще кількох педагогів. Студенти заявляють, що керівництво їхнього закладу «виживає» викладачів, фахівців своєї справи. Однак в адміністрації коледжу заявляють, що для звільнень були підстави, а викладач, з яким не продовжили контракт, «піариться» на ситуації.

З початку нового навчального року студенти 2-го драматичного курсу Дніпропетровського театрально-художнього коледжу влаштували вже три акції протесту – вперше мітингували під облдержадміністрацією, вдруге – влаштували там же перформанс, втретє – прийшли із заявами про голодування до будівлі обласної ради. Хлопці й дівчата пояснюють: усе це для того, аби повернути на роботу кількох викладачів, з якими адміністрація їхнього навчального закладу не продовжила трудові угоди.

Майбутні митці сцени кажуть: з 1 вересня на роботі, зокрема, немає їхнього улюбленого викладача режисури Володимира Петренка, відомого режисера, засновника і керівника молодіжного театру «Віримо». Саме з ним пов’язували надії на своє майбутнє у театральній сфері, зауважує студент Євген.

«Безпардонно вигнали»

Після першого курсу у нас були плани, і в нього були плани на нас, ми збирались готувати виставу, вже були початкові репетиції
Студент Євген

«Після першого курсу у нас були плани, і в нього були плани на нас, ми збирались готувати виставу, вже були початкові репетиції. Якщо Володимир Євгенович не мав права викладати, то нащо йому давали набирати курс? Ми питали: чому? Нам погрожували, що нас виженуть», – зазначає студент.

Володимир Петренко, режисер-викладач
Володимир Петренко, режисер-викладач

Режисер Володимир Петренко, про повернення якого в коледж просять його вихованці, своє звільнення з роботи пов’язує з особистісним конфліктом з керівництвом навчального закладу. Розказує: кілька років викладав у коледжі за сумісництвом. Про те, що з ним не продовжили контракт, дізнався з телефонного дзвінка напередодні 1 вересня. У провину викладачеві поставили недисциплінованість: деякі свої заняття зі студентами він вів не в стінах коледжу, а в себе в театрі. Однак режисер підозрює: поплатився за те, що раніше письмово скаржився на некомпетентність дирекції коледжу до обласної ради. Разом з режисером з роботи були звільнені ще троє викладачів, розповідає Володимир Петренко і заявляє: без людей зі своєї команди до викладацької роботи не повернеться.

Зі мною звільнили педагогів зі сценічного мовлення, зі сценічної пластики, цілий букет. Це не розмова про мене одного. І я один звідти не пішов і не один повернусь
Володимир Петренко

«Зі мною звільнили педагогів зі сценічного мовлення, зі сценічної пластики, цілий букет. Це не розмова про мене одного. І я один звідти не пішов і не один повернусь. А повернусь з тією ж командою, яку так безпардонно вигнали», – обіцяє режисер.

«Креативний режисер, але як педагог не відбувся»

У театрально-художньому коледжі стверджують, що скандал у закладі виник через конфлікт Володимира Петренка не з адміністрацією, а з усім педагогічним колективом. Директор коледжу Вікторія Іванова-Биканова каже: Володимир Петренко гідний поваги як режисер, але як педагог – «не відбувся».

Педагогічний колектив коледжу разом з державною комісією, яка приїздить на іспити, підтверджує той факт, що Петренко як педагог не відбувся
Вікторія Іванова-Биканова

«Усі визнають, що він – креативний режисер, директор молодіжного театру, він може ставити вистави і ставить їх. Але педагогічний колектив коледжу разом з державною комісією, яка приїздить на іспити, підтверджує той факт, що Петренко як педагог не відбувся. Він міг самостійно вирішувати, в якій аудиторії, в якому місці проводити заняття, абсолютно не ставити до відома адміністрацію. Зауваження робили. «Не вважаю за потрібне», – такі були відповіді. Він міг поїхати на гастролі , в тому числі й разом зі студентами, знехтувавши іншими предметами гуманітарного циклу, оцінки за які йдуть до атестатів та дипломів. Була абсолютна вседозволеність», – сказала в коментарі Радіо Свобода директор коледжу.

Компроміс знайдено?

До залагодження скандалу навколо кадрових змін у театрально-художньому коледжі наразі долучилась Дніпропетровська ОДА. За участі радника голови ОДА Бориса Трейгермана сторони сіли за стіл переговорів.

В адміністрації коледжу Радіо Свобода повідомили, що вже знайшли компроміс: звільненому педагогові запропонували повернутись на роботу й дають 320 годин викладання на рік. Тепер чекають на його письмову згоду. А його вихованці вже погодились припинити голодування.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG