Доступність посилання

ТОП новини

Місяць до виборів-2014: готовність у виборців є, а визначеності немає


Однозначне потрапляння у Верховну Раду соціологи прогнозують «Блоку Петра Порошенка», «Радикальній партії Олега Ляшка» та «Батьківщині». Дуже близько до 5% виборчого бар’єру підходить «Громадянська позиція Гриценка». Такі дані одразу двох соціологічних досліджень Київського міжнародного інституту соціології, фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та Міжнародної фундації виборчих систем IFES, проведених у вересні цього року. Радіо Свобода зібрала оприлюднені дані соціологів і порівняла, яке ж майбутнє українському парламенту вони малюють.

До позачергових парламентських виборів залишився рівно місяць. Втім третина українців, які готові голосувати, досі не знають за кого ставитимуть позначки у бюлетенях.

«Третина тих, хто хоче йти на вибори, не визначилися, тому резерв для зростання голосів у різних політичних сил дуже великий», – каже директор фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешніка.

Якщо ж говорити про тих, хто визначився і піде на вибори, то «Блок Петра Порошенка» потенційно набирає 26,9%. П’ятивідсотковий бар’єр впевнено долає «Радикальна партія Олега Ляшка» – 6,2% і партія «Батьківщина» – 5,5%. Дуже близько до виборчого бар’єру підходить «Громадянська позиція Гриценка» – 4,6%. Також цілком реальні шанси пройти до парламенту мають «Народний фронт» Арсенія Яценюка, «Комуністична партія» і партія «Свобода». Втім, Ірина Бекешкіна акцентує, що це лише у тому випадку якщо голоси тих українців, хто ще не визначився розподіляться пропорційно.

Дані Міжнародної фундації виборчих систем IFES від даних «Демініціатив» відрізняються не набагато. «Блок Перта Порошенка» є фаворитом їхніх респондентів і набирає 26%. 11% своїх голосів виборців готові віддати «Радикальній партії», 7% – «Батьківщині», 6% – «Громадянській позиції» та 4% – «Свободі». Втім, і в цьому дослідженні є нюанси.

«Я повинен попередити, що коли ми проводили це дослідження, прем’єр-міністр Яценюк, ще не вийшов з «Батьківщини» і не створив свою партію», – зазначає директор відділу моніторингу, оцінки і соціологічних досліджень IFES Ракеш Шарму.

Преференції на парламентських виборах, дані IFES, вересень 2014 року
Преференції на парламентських виборах, дані IFES, вересень 2014 року

Загалом соціологи не приховують, що на результати їхніх досліджень суттєво повпливали військові дії на сході і розпорошеність переселенців із Донбасу. Відтак свої дані, зібрані на сході України, вони називають не так репрезентативними, як показовими.

Вірність виборців

Окрім чітких цифр, соціологи діляться і цікавим спостереженням. Партії, які отримали перемогу та увійшли до Верховної Ради у 2012 році, після Майдану, втратили своїх прихильників, каже Ірина Бекешкіна. Найбільш вірними своєму вибору, за її словами, традиційно залишились прихильники Компартії – серед них 37% все ще готові голосувати за КПУ. А от більшість виборців інших партій стали своєрідними донорами для новоствореного «Блоку Петра Порошенка» (БПП). Найбільше таких виборців до БПП мігрували від «Батьківщини».

Явку виборців соціологи прогнозують на рівні 60-65%, зазначаючи: до позачергових парламентських виборів 26 жовтня 2014 року українці ставляться з набагато меншою недовірою, ніж до попередніх.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG