Доступність посилання

ТОП новини

«Тролінг» українського шоу «Абзац» ЗМІ Росії видали за дійсність


Канал «Россия-1» у своєму сюжеті використав кадри популярного українського телешоу «Абзац», в якому ведуча Олена Філонова жартома «перевіряла на міцність» нерви російських туристів. У підводці на російському телебаченні, однак, наголосили: «Хтось може подумати що це жарт або пародія, проте тут усе серйозно»

Неоднозначний заголовок сюжету каналу «Россия-1»: «Українські туристи намагаються псувати відпочинок росіянам».

Далі російські журналісти прив’язують сюди політику, згадуючи активістів Євромайдану.

«Щоб світ краще пізнав, як виглядає нова демократична Україна, вчорашні активісти Майдану змушують співробітників готелів кричати «Слава Україні», а ті затято не бачать різниці між українцями і росіянами», – каже ведучий у підводці до відео.

У самому сюжеті репортаж із п’ятизіркового готелю у Єгипті, туди 2 місяці тому вирушила ведуча Олена Філонова. Вона увесь час відпочинку із українським прапором і жовто-блакитними кольорами, а у відповідь на галас уночі від гулянь російських туристів відповіла ось так: «Ми трішечки вирішили з гумором поставитися до того що, якщо вам не дають вночі спати, то поставте гімн України».

Ведуча розповідає, що сюжет був задуманий перш за все у жартівливій формі, та наголошує, що вже неодноразово російські канали беруть шматочки відео, цитую: «по-своєму доповнюючи, коментуючи, так як вони це бачать».

«Цей сюжет не був спланований з якоїсь негативної точкою зору, ми, навпаки, з хорошими мотивами і легкою іронією і почуттям гумору, нам шкода, що ми зачепили чиїсь почуття. Коли вони ставлять цей сюжет повторно і неодноразово показуючи, вони ж самі свій народ налаштовують проти України. Самі накручують людей один проти одного», – каже дівчина у коментарі для Радіо Свобода.

Почали говорити про політику, а от пікантні подробиці цього репортажу не показали: у першому випуску шоу росіяни заявили, що їм не потрібен Крим, вони переживають, що через приєднання півострова платять більші податки, як сказала одна із туристок: «Ми ще від Олімпіади не оговтались».

Частина сюжету українського телешоу «Абзац»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:10 0:00


А от із чоловіком, який каже, що начебто ведуча примусила його вигукувати «Слава Україні», кадри показали. А ось реакція Олени на його заяву: «До мене підходить дорослий чоловік, 30 із гаком років, і говорить про те, що я його, нібито, змушувала говорити «Слава Україні», це смішно».

Ведуча розповіла, що насправді, з цим туристом вони довго в той вечір спілкувалися.

«Він потім проводжав мене додому з посмішкою на обличчі, і говорив: Олена, я буду радий вас бачити завтра, я із задоволенням з вами поспілкуюся, вибачте, просто у мене теж наболіло, тому я, можливо, десь був не правий і гостро відреагував», – розповіла Олена Філонова.

Віталій Бала
Віталій Бала

Подібні сюжети і заголовки соціальний психолог Віталій Бала називає засобами російських ЗМІ, які мають на меті зробити так, щоб у росіян не виникало ніяких запитань, чому Російська Федерація анексувала Крим, чому веде війну на Донбасі.

«Тобто набагато легше це робити, коли громадяни сусідньої країни, проти якої вдаються до агресивних дій, поставали як такі, що на це заслуговують. Вони і показують, що українці такі нехороші, вони те й те зробили, вони такі «какашки», вони говорять «украинские каратели», «хунта», «переворот», «вбивають жінок», – зауважує Віталій Бала.

Експерт наголошує, що якщо цього всього не існуватиме, то спаде так звана «завіса, і тоді росіяни подивляться і запитають: «А на честь чого це все було зроблене, навіщо?».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG