Доступність посилання

ТОП новини

Українці від малого до великого допомагають воякам


Гроші від дорослих, малюнки від дітей. Як українці допомагають військовим?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Благодійні забіги, велопробіги та флешмоби. Театральні вистави, концерти та караоке просто неба. По всій Україні громадяни у різні способи збирають допомогу для учасників АТО. Втім, що далі, то збирати гроші важче, кажуть волонтери. Та й військові потребують не лише матеріальної, а й моральної підтримки.

Аби допомогти військовим чи зібрати гроші для поранених, українці організовують усілякі креативні акції. На благодійних аукціонах розпродують картини, коштовності та пам’ятні речі. На міні-ярмарках продають вироби ручної роботи та дитячі малюнки.

У Черкасах допомогу для військових збирають усім містом. На головній Соборній площі активісти вдруге організували «гаражний розпродаж». Такий формат обрали спеціально, пояснює організаторка акції Ірина Тітовська – щоби допомогти військовим змогли усі без винятку.

«Була ідея в тому, щоби люди, які не можуть зараз фінансово допомогти армії, або ж уже матеріально виснажені, щоб вони мали таку можливість. От згадали, що є така практика розпродувати речі: або які вже непотрібні, або ж для них немає місця вдома. Тому вирішили зробити такий міський гаражний розпродаж, щоб кожен, хто хоче допомогти нашим хлопцям, зміг принести свої речі», – каже Тітовська.

На першому розпродажі черкащани зібрали понад 12 тисяч гривень. За них активісти придбали спорядження для черкаського снайпера. Удруге порозпродувати свій «гаражний» крам на площі зібралося чимало черкащан. Збільшився і вибір: тепер тут можна придбати від приємних дрібничок до картин та ортопедичних подушок.

«Усі кошти, які будуть зібрані, ми витратимо на допомогу хлопцям. Уже потім комісія визначить, що купувати. Окрім цього, люди можуть і собі купити ці подушки. Можна купити бійцю і залишити напис, а волонтери будуть передавати їх у зону АТО», – розповідає волонтерка Ольга.

Малеча для військових робить усілякі вироби своїми руками

Окрім дорослих, військовим допомагають і черкаські дітлахи. Першого вересня в усіх школах міста замість квітів учителям школярі принесли гроші для армії. За кілька годин волонтери зібрали майже 200 тисяч гривень, які згодом витратили на потреби бійців різних добровольчих батальйонів.

Нині ж черкаська малеча підтримує вояків своїми поробками. Другокласники черкаської Спеціалізованої школи №17 старанно розмальовують «голубів миру». Синьо-жовті, із сердечками та побажаннями повертатися живими. Тут кожен малюк знає, що таке АТО, та за що на Донбасі воюють мужні українці.

– Я бажаю їм перемоги, бажаю, щоб вони повернулися до своїх батьків живі та здорові. Я в них вірю.

– Я хочу, щоб солдати побачили, що ми їм побажали. І щоб ці голуби приносили їм тепло і щастя. Щоб вони перемагали і не боялися.

У третьокласників робота теж кипить. Опісля майстер-класу в Художньому музеї, дітлахи із синьо-жовтих стрічечок виготовляють захисні обереги. Коли ж зав’язують останній вузлик – загадують бажання. Воно в усіх однакове – аби вояки повернулися живими і здоровими.

«Це символізує наш прапор, прапор України. Щоб військові були впевнені та захищені, щоб вони повернулися живими», – каже третьокласниця Анна Походенко.

Усі дитячі вироби керівництво школи незабаром передасть на схід України.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG