Доступність посилання

ТОП новини

Коли 6 в’язнів утекло, нам перестали давати хліб – «довічник» у Єнакієвому


Бойовик угруповання «ДНР» патрулює колонію суворого режиму, серпень 2014 року
Бойовик угруповання «ДНР» патрулює колонію суворого режиму, серпень 2014 року

Київ – В’язні на Донбасі залишаються майже без їжі і ліків, є випадки втечі. Про це повідомляють активісти правозахисних організацій. За даними української Пенітенціарної служби, із понад двадцятьма установами виконання покарань втрачений зв’язок, є свідчення, що адміністрація частини з них переприсягнула угрупованням «ДНР», «ЛНР», що визнані в Україні терористичними. Між тим, у Донецькій та Луганській областях зосереджена майже чверть від усіх ув’язнених в Україні.

Коли шестеро в’язнів утекло, нам перестали давати хліб – це свідчення засудженого на довічне ув’язнення із колонії №52 в Єнакієвому, яке вдалося отримати Радіо Свобода. Єнакієве розташоване за 60 кілометрів від Донецька, на підконтрольній сепаратистам території. За словами чоловіка, значна частка адміністрації з колонії втекла, зруйнована вишка над медичною частиною, сильно пошкоджений барак, майже немає їжі і зовсім – окремих медикаментів. Приблизно два тижні тому у медчастині помер хворий на СНІД ув’язнений, тому що не міг отримувати терапію, пізніше відбулася втеча шістьох «довічників», розповідає він.

Під час бомбардувань адміністрація і так звані «блатні» ховались у нашому підвалі разом

«Нас після цього перестали навіть на прогулянку виводити. Нашу пайку зменшили уп’ятеро: сніданок не дають, на обід дають півчерпака води і на вечерю – півчерпака так званої каші, ну, теж води, – каже засуджений – Під час бомбардувань адміністрація і так звані «блатні» ховались у нашому підвалі разом, при цьому нікого з камер не евакуювали, не виводили».

Андрій Діденко
Андрій Діденко

В’язні на Донбасі лишаються фактично заручниками, це – десятки тисяч людей, зауважує Андрій Діденко з Харківської правозахисної групи.

«Невідомо, що буде відбуватися завтра: чи відкриють камери і дадуть їм зброю, наказавши стріляти в українських громадян, чи будуть використовувати для виконання якихось брудних робіт, чи будуть в інший спосіб тиснути на державу Україну, користуючись цими заручниками», – зазначає правозахисник.

Адміністрація шести колоній на Донеччині визнала «юрисдикцію» «ДНР» – активіст

Під час конфлікту на Донбасі внаслідок артилерійських обстрілів загинуло 9 засуджених, 17 поранені, говорить начальник відділу управління соціально-психологічної роботи із засудженими Пенітенціарної служби Ігор Андрушко. За його даними, загалом на Донеччині розташовані 20 установ виконання покарань, на Луганщині – 16. Із них – по 14 установ розташовані на непідконтрольних державі територіях, із ними немає зв’язку.

«Втрачено зв’язок із 28 установами по двох областях, це фактично – ті установи, які знаходяться на території так званих «ЛНР» і «ДНР»: не можемо додзвонитися туди, немає там зв’язку, по-перше. А по-друге, низка співробітників написала рапорти на звільнення, тому деякі моменти служби там послаблені, але не зупинені. В принципі, всі установи в рамках тих умов, які сьогодні є, функціонують», – зауважує Андрушко.

Водночас, за даними регіонального представництва Мережі людей, що живуть з ВІЛ, адміністрація шести колоній на Донеччині визнала підпорядкування «службі виконання покарань» «ДНР», такі колонії є і в Луганській області. Протитуберкульозних препаратів та препаратів антиретровірусної терапії там лишилось десь на місяць приблизно, деяких препаратів немає взагалі, в багатьох колоніях – брак медичного персоналу, у деяких – проблеми з питною водою, зауважує активіст організації Олександр Гатіятуллін.

«Безпосередньо маємо інформацію щодо 33-ї колонії Кіровської, засуджених із ВІЛ – 27 осіб, із них на антиретровірусній терапії (АРТ) – 18, запасу АРТ немає. 52-га Єнакіївська: засуджених із ВІЛ-статусом – 19, на АРТ було 9 осіб, лікування перервано. Величезна проблема – етапування. Наприклад, 27-а колонія у Горлівці. Наразі там 52 особи з активною формою туберкульозу у здоровій колонії, і перевезти їх до Жданівської колонії немає можливості», – розповідає він.

Пенітенціарна служба, задіяні в АТО відомства та правозахисні організації разом із офісом омбудсмана мають намір створити спільну неформальну робочу групу, яка повинна займатися питанням забезпечення колоній у зоні конфлікту на Донбасі та розробки плану евакуації засуджених і арештованих. За словами Ігоря Андрушка, на сьогодні евакуювали тільки жіночу виправну колонію у Червонопартизанську Луганської області, тому що там повністю зруйновані основні будівлі. Етапувати інших в’язнів наразі небезпечніше, аніж залишати їх у колоніях, вважають у Пенітенціарній службі. При цьому, як пояснив представник відомства, проблемою є не розміщення ув’язнених поза зоною конфлікту, а транспорт і конвой.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG