Доступність посилання

ТОП новини

Стратегія 2020: Порошенко поставив правильні цілі, але не всі реалістичні – експерти


Ми пройшли довгий шлях до миру – Порошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Ми пройшли довгий шлях до миру – Порошенко

Київ – Програма президента Петра Порошенка «Стратегія 2020» – амбітний план, в якому визначено низку необхідних для успішного розвитку держави показників, наголошують близько половини експертів різних напрямків, яких опитало Радіо Свобода. Водночас економісти говорять, що частина показників, як-от подвоєння ВВП, зменшення державного боргу(з 67% до 60 від річного ВВП) та входження в топ-20 із легкості ведення бізнесу – це нереалістичні очікування в умовах військового конфлікту на сході держави. Зі свого боку політологи вказують на те, що в стратегія є більшою мірою передвиборчою технологією, аніж планами глави держави.

Валовий внутрішній продукт України має вирости удвічі, до 16 тисяч доларів на душу населення, рейтинг легкості ведення бізнесу – піднятися зі 112-го до 20-го місця у світі, а фінансування армії – вирости уп’ятеро. Це лише деякі цілі, які президент Петро Порошенко поставив українській владі до 2020 року. Для цього президент планує змінити на дві третини склад органів влади, а 65% владних повноважень – передати на місця.

«Стратегія-2020» охоплює і соціальні, і гуманітарні аспекти: Порошенко хоче, щоб українці довше жили, довіряли судам, пишалися Україною, а молодь знала дві й більше іноземних мов. Для втілення всього цього в життя Україні доведеться напружити всі сили, зізнався на своїй прес-конференції Петро Порошенко.

«Підготовку та проведення реформ потрібно здійснювати у тісному зв’язку з експертами та з громадянським суспільством. Наївно думати, що для цього достатньо буде закону, указу президента чи постанови уряду», – наголосив Порошенко.

Костянтин Матвієнко
Костянтин Матвієнко

Ставлення до «Стратегії-2020» в суспільстві та експертному середовищі неоднозначне. Так експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко наголосив, що у стратегії більше передвиборчих технологій, ніж реальних намірів.

«Тези стратегії оприлюднені перед виборами. Водночас Порошенко не має інституційних повноважень для їхньої реалізації, такі повноваження має уряд, – пояснює Матвієнко. – З цих двох тез випливає, що ці тези ніхто не збирається втілювати, що це лише рекламна акція напередодні виборів. Порошенко, відтак, зменшив свій статус від глави держави – до одного з учасників парламентських перегонів».

Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький

Розкритикував документ і політолог Олексій Голобуцький.

Сподіваюся, той величезний тиск Заходу, який теж втомився від порожніх обіцянок українських лідерів, спрацює цього разу, і реформи відбудуться
Олексій Голобуцький

«Я вже втомився читати стратегії. Українці, зокрема, влада держави – чудово планують, уже прекрасно говорять, зараз навіть англійською. Маємо все, крім власне реформ. А потрібне для них єдине: політична воля. Навіть якщо плани недосконалі, дії матимуть результат. Сподіваюся, той величезний тиск Заходу, який теж утомився від порожніх обіцянок українських лідерів, спрацює цього разу, і реформи відбудуться», – висловлює надію політолог.

Експерти: для економічних реформ треба напружити всі ресурси, а судову – треба було вже почати

Ігор Коліушко
Ігор Коліушко

Голова правління центру політико-правових реформ Ігор Коліушко бачить ознаки того, що деякі заявлені наміри чинна влада не зможе чи не схоче реалізувати.

Треба змінювати не лише людей, а систему. Бо нові стануть такими, як і попередники
Ігор Коліушко

«Щодо довіри до суду – позитивний намір. Чи реалізують його, не зрозуміло. Бо найпростіший крок для цього, ухвалення закону про судоустрій та статус суддів, ще не зроблений. Замінити 70% людей в органах влади – це реально. Але де взяти нових професіоналів в умовах дефіциту кадрів? Треба змінювати не лише людей, а систему. Бо нові стануть такими, як і попередники», – прогнозує експерт.

Зі свого боку, економісти оцінюють президентську стратегію з поміркованим оптимізмом. Економіст міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що цілі розвитку економіки визначені в цілому правильно, але цифри дещо оптимістичні.

«Цього року інвестиції є від’ємними, далі буде видно, чи виростуть вони на 40 мільярдів доларів. Деякі згадані в стратегії речі не залежать від України. Як, наприклад, забезпечити закупку ресурсів не більше від 30% із одного джерела, якщо Україна може отримати дві третини імпортного газу лише в Росії, а щоб змінити ситуацію, потрібні потужніші газогони для реверсу або термінали скрапленого газу», – пояснює Жолудь.

У державній стратегії вперше поставили цілі щодо тривалості життя, знання мов, олімпійських перемог

«Стратегія-2020», оприлюднена Петром Порошенком, є амбітною, більше того, чимало цілей розвитку держави в ній названі вперше, зауважує Віктор Мазярчук, експерт фундації «Відкритий діалог», учасник ініціативи «Реанімаційний пакет реформ». Водночас, деякі тези є малореальними, деякі – досяжними лише за умови повної мобілізації всіх гілок влади та суспільства, заявив Радіо Свобода Віктор Мазярчук.

Добре, що маємо середньострокову стратегію держави. Президент хоче ввійти в топ-20, в тому числі, щодо простоти ведення бізнесу
Віктор Мазярчук

«Добре, що маємо середньострокову стратегію держави. Президент хоче ввійти в топ-20, в тому числі щодо простоти ведення бізнесу. Хоча нині в нас не перші ролі – 112-а позиція,– констатує Мазярчук. – Для цього доведеться президентові, парламенту і уряду працювати як єдина команда на безпосередній результат. Дуже добре, що в стратегії вперше поставили цілі щодо тривалості життя, знання мов, олімпійських перемог. Ідеться про збільшення цих показників за рахунок рівня життя. Попередню владу такі речі не цікавили».

Віктор Мазярчук схвалив і інші ініціативи «Стратегії-2020», зокрема щодо передачі 65% владних повноважень на місця. Однак він має сумніви, що можна буде зменшити державний борг та підвищити кредитний рейтинг, адже в умовах локального військового конфлікту кредитний рейтинг падає.

Наразі Порошенко озвучив особисто і оприлюднив лише кінцеві цілі стратегії розвитку до 2020 року. Механізмів їхнього досягнення суспільство не бачило, експерти припускають, що вони ще не до кінця розроблені. Свої стратегії озвучували і попередники Порошенка на посаді президента, їхня економічна частина була подібною. Однак більшість пунктів за час президентства і Віктора Ющенка, і Віктора Януковича не виконані.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG