Доступність посилання

ТОП новини

СБУ запобігла викраденню в Росію українського військового літака


Служба безпеки України запобігла викраденню в Росію українського військового літака СУ-24М, повідомляє прес-служба відомства.

«22 вересня затримано завербованого російською військовою розвідкою для виконання цього завдання громадянина України «К», 1970 року народження, заступника командира авіаційної (розвідувальної) ескадрильї, який брав участь у проведенні АТО», – йдеться в повідомленні.

СБУ встановила, що вербування українського військовослужбовця російські спецслужби здійснювали у кілька етапів. За даними відомства, спочатку, у червні цього року, пропозицію озвучив його брат, громадянин Росії, полковник Збройних сил Росії у відставці. Згодом, за задумом представників ГРУ Генштабу Збройних сил Росії, дружина і неповнолітня донька льотчика під час відвідин російських родичів були затримані в аеропорту Москви і примусово утримувалися близько трьох тижнів у готелях Москви і Санкт-Петербурга.

«У цей час співробітник російської військової розвідки із псевдонімом «Главврач» встановив контакт з «К» та запропонував здійснити перегін літака СУ-24М на один із аеродромів Росії на умовах отримання звання полковника ЗС Росії, продовження льотної кар’єри, придбання житла в Росії, а також одержання 30 тисяч доларів й інших матеріальних благ. Водночас висловлювалися погрози фізичного насильства стосовно членів родини льотчика. У результаті «К» був злочинно схилений до співробітництва з ГРУ ГШ ЗС РФ», – йдеться в повідомленні.

Водночас, за даними СБУ, контррозвідка викрила злочинні наміри й усунула льотчика від польотів. Слідчий відділ управління СБУ у Хмельницькій області розпочав кримінальне провадження за статтею 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Льотчику загрожує до 15 років позбавлення волі. Цього б не трапилося, якби військовослужбовець вчасно повідомив українські спецслужби про спроби його завербувати і не допустив виїзду родини на територію Росії, заявили в СБУ.

XS
SM
MD
LG