Доступність посилання

ТОП новини

Путін загнаний у глухий кут (світова преса)


Патова ситуація для Заходу і Росії навколо російської агресії в Україні – цю тему обговорюють на сторінках західної преси провідні аналітики та політики. Відомий політолог з Москви Лілія Шевцова говорить, що в момент, коли Путін зміг домогтися того, що Захід не реагує на розчленування України, він допустився найбільшого промаху. А колишній німецький міністр закордонних справ Йошка Фішер попереджає, що падіння України може мати страшні наслідки для європейців, які вже ніколи не почуватимуться в безпеці. А один з нинішніх провідних німецьких експертів з закордонних справ на сторінках англомовної газети Moscow Times говорить, що ключова роль у вирішенні кризи з Росією належить саме Берліну.

Аналітик московського відділення Фонду Карнегі Лілія Шевцова на сторінках газети Financial Times зауважує, що російський президент Володимир Путін загнав себе у кут, з якого не зможе знайти виходу. Йому може здається, що він зумів консолідувати владу, не влаштовуючи масових репресій, але правити настільки підкореною країною можна лише в умовах війни, вважає Лілія Шевцова. Проте росіяни не налаштовані воювати, навіть незважаючи на всі потоки пропаганди з телебачення. Повідомлення про кілька сотень загиблих в Україні починають змінювати патріотичний настрій в Росії. Скоро падіння життєвого рівня змусить росіян замислитися, чому їм раптом так погано живеться. «А мобілізувати Росію на нову Велику Вітчизняну війну» Путіну не вдасться – він не Сталін, вважає російський аналітик. «Новоросія» скоро перетвориться на російську проблему, переконана Лілія Шевцова, бо невдоволені «ополченці» скоро почнуть повертатися додому в Росію. Але Кремлю такі «герої» потрібні лише у трунах, підсумовує аналітик.

Колишній німецький міністр закордонних справ Йошка Фішер у коментарі для «Проекту Синдикат», нагадує про те, що скоро буде річниця Євромайдану, першої проєвропейської революції 21-го століття. Тепер, після того, що Путін зробив в Україні, європейці, на його думку, повинні готуватися до гіршого. Як вважає німецький політик, Путін розраховує на слабкість західної політики і політиків.

Чи зможе Україна, на яку напав більший і сильніший сусід, стати більш європейською? На думку Фішера, це питання ключове, доля України є ключовою для Європи, бо йдеться про головні європейські принципи: не застосування насильства, недоторканість кордонів, та самовизначення громадян, а не існування «зон впливу». Нехтування всіх цих принципів, на думку Йошки Фішера, несе величезну загрозу не лише Східній Європі, але всьому континенту. Перед лицем агресивної Росії співпраця в Європі заміниться конкуренцією, конфронтацією, недовірою та відновленням гонки озброєнь всередині континенту.

Для європейців, на думку Фішера, ще не пізно виправити помилку і визнати велику роль України для Європи і надати всю можливу допомогу українцям, щоб вони могли збудувати своє європейське майбутнє.

Чи матиме Україна європейське майбутнє і саме вирішення нинішньої кризи, на думку іншого німецького аналітика, Штефана Майсетра з Німецької Ради закордонних стосунків, залежить головним чином від Берліна. І саме в цій європейській столиці мають зрозуміти, що політика «Росія на першому місці» назавжди відійшла у минуле, бо керівництво цієї країни продовжує дестабілізовувати своїх сусідів.

Натомість німецькі еліти повинні створити цілком нову політику щодо Росії та східного напрямку, беручи до уваги нову реальність. Берлін намагався одночасно тиснути і домовлятися з Києвом і Москвою, але ця тактика, на думку німецького аналітика, не принесла результатів. Нетривке перемир’я може знову перерости у війну з величезними втратами для України та репутаційним ударом для Заходу. Президенту Петру Порошенку доведеться погодитися на «заморожений конфлікт», а Захід, виглядає, готовий піти на вимогу Путіна про «обмеження суверенітету України».

На думку німецького аналітика, на таку згоду Захід може піти лише тоді, якщо Захід готовий заплатити за стабілізацію української держави. Але Путін вимагає іншого – він хоче створення буферних зон навколо Росії. Штефан Майстер вважає, що результатом української кирзи стало те, що наміри Путіна стали зрозуміліші. Але що може відповісти на них Німеччина? Запропонувати нову Ялтинську угоду? Нову ОБСЄ за умови, що кожна країна в Європі має право на суверенітет? Другий варіант міг би зупинити ізоляцію Росії та її економічний занепад. Але чи готова Росія дивитися на речі саме так? Якщо ні, то, на думку берлінського аналітика, Німеччина готова до наслідків, навіть якщо вони суперечать її переконанням.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG