Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ збільшить кількість спостерігачів та застосовуватиме безпілотники на Донбасі


Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, яка працює в Україні, збільшує кількість своїх спостерігачів і використовуватиме безпілотники для спостереження за подіями у східних регіонах. Про це у вівторок на прес-конференції у Дніпропетровську повідомили представники місії.

За словами заступника голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александера Гуґа, кількість спостерігачів місії в Україні буде збільшена до 500 осіб. Наразі, за його даними, у 10 містах України працює 248 співробітників місії, зокрема, 80 – безпосередньо в східних регіонах.

«Збільшення кількості спостерігачів має бути узгоджено з усіма країнами-учасницями ОБСЄ, адже саме вони надсилають спостерігачів. Наразі у Києві проходять підготовку нові групи спостерігачів. В основному вони вивчають правила безпеки, а також основні процедури і методи роботи. Невдовзі вони будуть спрямовані до місць, де будуть працювати постійно. Велика кількість цих спостерігачів буде спрямована в східні регіони для реалізації мандату, який місія отримала в Україні в березні 2014 року. До цього мандату включений моніторинг «мінського протоколу», однак він не обмежений ним», – сказав Александер Гуґ.

Водночас, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, заступник голови моніторингової місії заявив, що невдовзі для відстеження ситуації у східних регіонах, куди немає доступу, спостерігачі ОБСЄ задіють безпілотні літальні апарати. Домовленість постачання безпілотників з-за кордону вже є, повідомив Гуґ, їх розраховують отримати у найближчі чотири тижні.

Що ж до виконання «мінських домовленостей» сторонами протистояння, то Александер Гуґ заявив, що місія «відображає факти, наприклад, обстрілів, але не може зробити висновків, чи вони є порушеннями».

Водночас прес-аташе спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків зазначив, що для нормальної роботи місії в Україні «потрібно, щоб зникли блокпости та припинився вогонь».

30 вересня голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль заявив, що спостережна місія ОБСЄ на Луганщині не виконує моніторингу припинення вогню.

«Луганська ОДА констатує, що місія ОБСЄ, яка має контролювати дотримання домовленостей про припинення вогню, на жаль, самоусунулася від своїх обов’язків», – зазначила прес-служба Москаля.

У понеділок президент України Петро Порошенко у розмові з канцлером Німеччини Анґелою Меркель висловив занепокоєння, що ОБСЄ досі не надала Україні безпілотні літальні апарати, що визначено попередніми домовленостями.

XS
SM
MD
LG