Доступність посилання

ТОП новини

Арештовано десятки мільйонів доларів екс-посадовців України


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Київ – У країнах ЄС заарештовано десятки мільйонів доларів колишніх українських високопосадовців, обвинувачених у заволодінні державним майном, заявляють у Генпрокуратурі. Однак поки що повернути гроші державі юридично неможливо, пояснюють фахівці.

Генеральний прокурор України Віталій Ярема повідомив: для того, щоб повернути державні кошти, заарештовані в країнах Європи на рахунках колишніх українських високопосадовців, Генпрокуратура направила близько 20 запитів до відповідних органів Австрії, Швейцарії, Великої Британії, Кіпру, Латвії, Іспанії, Ліхтенштейну та інших країн. Тож тепер у цілій низці держав рахунки колишніх українських високопосадовців заблоковані.

Віталій Ярема
Віталій Ярема

«У Швейцарії заарештовано рахунки Андрія Клюєва на суму 13 мільйонів швейцарських франків, будинок в Австрії площею 558 квадратних метрів та рахунки його брата Сергія Клюєва на суму також 13 мільйонів швейцарських франків», – розповів Ярема.

Також в Австрії заарештовано рахунки Олексія Азарова на суму 6,7 мільйона євро. В Латвії заарештовано 49,3 мільйона доларів, які перебувають на рахунках Сергія Арбузова. Накладено арешт на суму 32 мільйона доларів рахунків компаній, пов’язаних із Юрієм Іванющенком, та його рахунок із 72 мільйонами швейцарських франків, повідомив генеральний прокурор.

Водночас, поки що суми з цих рахунків повернути Україні неможливо, наголошують юристи.

Виникла ідея законопроекту щодо заочного кримінального провадження
Дмитро Євдокимов

«Для цього потрібен вирок або судове рішення, яке встановлює незаконність заволодіння цими коштами. Проблема в тому, що судити заочно неможливо. А питання доставки цих людей до України поки безперспективне. Тому і виникла ідея законопроекту щодо заочного кримінального провадження і, я думаю, його ухвалять. Тоді на підставі вироку суду (яким встановлено, що особа винна, кошти нажиті неправомірно, і вирішено стягнути їх в дохід держбюджету) можна буде ставити питання перед європейськими інституціями про повернення цих коштів бюджету України», – говорить юрист, координатор Громадської ініціативи «Юристи і адвокати АТО» Дмитро Євдокимов.

Чому Інтерпол не оголошує Януковича в розшук?

Іншою проблемою щодо правосуддя над колишніми високопосадовцями, звинуваченими в перевищенні влади, що спричинило масові вбивства на Майдані, заволодінні державним майном, захоплення державної влади є те, що їх досі не оголошує в міжнародний розшук Інтерпол.

Віталій Ярема вже відрядив до Центрального бюро Інтерполу працівників відомства для з’ясування причин такої ситуації.

«Сьогодні я направив двох представників Генпрокуратури у Брюссель і Ліон, які з’ясують обставини, чому Інтерпол досі не виставив «червону картку» на колишніх високопосадовців, у тому числі Януковича, і наскільки ці дії правомірні», – сказав Ярема.

Кумівство чи наполеглива праця?

Нещодавно ЗМІ стало відомо, що 26-річний син генпрокурора Валерій призначений на посаду начальника Департаменту державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Державної реєстраційної служби. Ярема не вбачає в цьому нічого дивного.

Син працював у Міністерстві юстиції ще до мого призначення на посаду генерального прокурора
Віталій Ярема

«Син працював у Міністерстві юстиції ще до мого призначення на посаду генерального прокурора. Я виховав інтелектуальну, моральну людину. Він не бере хабарів і працює чесно, заробляючи 6 з половиною тисяч гривень», – сказав генпрокурор.

А от на питання працівниці каналу «Россия» про «масові захоронення в Донецькій області, де стояли українські війська, і органи загиблих, що нібито вилучалися для продажу чорним трансплантологам», Ярема відповів: «Таких фактів нема, і не може бути апріорі». Він запевнив, що цю інформацію вигадали російські пропагандисти, щоб дискредитувати українську владу.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG