Доступність посилання

ТОП новини

Якщо буде дійсно холодно, російський газ не допоможе – експерт


Київ – Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що Київ погодився погасити частину газового боргу в обмін на відновлення поставки газу, що може початися вже у жовтні. Попри це, українське профільне міністерство заявило, що прийнятних пропозицій з боку Москви не надходило. Водночас енергетичні експерти припускають можливість перезимувати і без російського газу за умов економії та стабільних реверсних поставок із Європи, однак це можливо тільки за відносно теплої погоди взимку.

«Газпром» може відновити постачання газу в Україну вже з жовтня, але тільки за умови хоча б часткового погашення боргу, заявив журналістам під час візиту у Казахстан російський міністр енергетики Олександр Новак. За його словами, Україна на ці умови погодилася, і готова заплатити близько 3 мільярдів доларів боргу, хоча й розраховує цю суму за ціною 268,5 доларів за тисячу кубометрів замість 385 доларів, які начебто погодили під час тристоронніх переговорів у Берліні минулого тижня.

Під час переговорів 26 вересня Україна не отримала прийнятної пропозиції з російського боку, заявило у відповідь українське міністерство енергетики.

У прес-службі НАК «Нафтогаз» ситуацію поки що коментувати відмовляються. Заступник голови правління «Нафтогазу» Олександр Тодійчук раніше заявляв Радіо Свобода, що дефіцит газу на сьогодні становить 5-6 мільярдів кубометрів, але Україна «має високі шанси» перезимувати і без російського постачання – завдяки паливу, закачаному в сховища навесні.

Розраховувати тільки на газ зі сховищ – нераціонально, вважає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. Водночас, на його думку, і за умов відновлення імпорту блакитного палива із Росії нема гарантій на тепло у помешканнях взимку. Це залежатиме від погоди.

Якщо в країні буде два тижні мінус двадцять – може так статися, що не вистачить газу і за імпорту
Дмитро Марунич

«Коли у нас нормально працювала промисловість, за нуля градусів споживали 170 мільйонів кубічних метрів газу на добу, а за мінус двадцяти споживали 330 мільйонів кубічних метрів на добу. З цього можна зробити простий висновок: якщо в країні буде два тижні мінус двадцять – може так статися, що не вистачить газу і за імпорту. Дуже схожа ситуація була у лютому 2012 року, коли Україні ще вистачило більш-менш, але не вистачило європейцям», – зазначає Марунич.

«Газпром» купує паливо сам у себе, щоб «осушити» українську ГТС – Боровик

Ми існуємо сьогодні в умовах енергетичної війни, зауважує Валерій Боровик, голова Альянсу «Нова енергія України». За його словами, «Газпром» зараз намагається всіляко перешкоджати реверсним поставкам газу з Європи, іноді навіть фактично купуючи паливо сам у себе.

Газпром», закуповуючи свій газ у інших компаній, почав закачувати у підземні сховища в Європі свій же газ, платячи дорожче. Для чого це робити? Щоб осушити газотранспортну систему по Україні
Валерій Боровик

«Ми побачили, знову ж таки на основі інсайдерської інформації, що «Газпром», закуповуючи свій газ у інших компаній, почав закачувати у підземні сховища в Європі свій же газ, платячи дорожче. Для чого це робити? Щоб осушити газотранспортну систему по Україні, тому що у 2009-му році у них були серйозні проблеми, а потім падіння споживання на 15% газпромівського палива, яке замінили на європейському ринку норвезьким газом, бо «Газпром» недопоставив природній газ європейським споживачам», – говорить Боровик.

На його думку, за умови, що сторони таки домовляться про відновлення постачання російського газу в Україну, це не повинно відбуватися у вигляді ухвалення урядових постанов, які можна скасувати. Експерт наголошує: потрібно укладати тимчасовий контракт або доповнення до попереднього, що міститиме чіткі часові рамки виконання.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG