Доступність посилання

ТОП новини

Новий керівник НАТО заявив про повну підтримку України


Два виклики нового керівника НАТО Єнса Столтенберга
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Два виклики нового керівника НАТО Єнса Столтенберга

Брюссель – Керівництво НАТО з 1 жовтня перейшло до колишнього прем’єр-міністра Норвегії Єнса Столтенберґа. Два ключові виклики, які на нього чекають – це реагування на агресивну політику Росії та зусилля, щоб переконати країни-союзниці більше інвестувати в оборону та безпеку. Чи допоможе новому генеральному секретареві НАТО, норвежцю Столтенберґу його досвід сусідства й теплих дипломатичних відносин із Росією подолати бар’єри російсько-натовського протистояння і переконати Москву припинити порушення міжнародних зобов’язань?

Норвежець Єнс Столтенберґ у молоді роки був пацифістом та виступав проти військових кампаній США та інших держав Заходу. Однак, його пізніша діяльність, зокрема, активна участь його країни у натовських місіях та операціях, стерли з пам’яті країн-союзниць НАТО ті давні епізоди юності.

Новий генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у штаб-квартирі Альянсу, Брюссель, 1 жовтня 2014 року
Новий генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у штаб-квартирі Альянсу, Брюссель, 1 жовтня 2014 року

Нині колишній прем’єр Норвегії Єнс Столтенберґ заступив на посаду генерального секретаря Північноатлантичного союзу. Чи допоможе його досвід теплих відносин із Росією розтопити лід, яким затягнуло відносини Росія-НАТО після військової агресії цієї держави в Україні? Виглядає на те, що лінія, обрана його попередником, Андерсом Фоґ Расмуссеном, буде продовжена й новим генсекретарем НАТО.

Кожна європейська нація має вільно обирати свій шлях
Єнс Столтенберґ

«НАТО не шукає конфронтації з Росією, але не може йти і не йтиме на компроміси щодо цінностей, на яких базований наш союз та вся безпека у Європі та Північній Америці. Кожна європейська нація має вільно обирати свій шлях», – каже новий голова НАТО.

Альянс буде далі надавати повну підтримку незалежній, суверенній та стабільній Україні. І нам треба побачити чітку зміну в діях Росії, діях, що відповідали б міжнародним законам та обов’язкам, які взяли на себе росіяни, додає він.

Безпекова криза та фінанси на оборону

На останньому саміті НАТО був ухвалений план дій щодо підвищення боєготовності альянсу з огляду на зростаючу небезпеку з боку Російської Федерації. Він, зокрема, включає розширення присутності натовських сил у Східній Європі, щоправда, у ротаційному режимі.

Попередник Столтенберґа, представник Данії Расмуссен ще у березні, після анексії Криму, зайняв відверто критичну позицію щодо військової окупації Росією півострова та виступав за «глибокі та жорсткі» санкції проти Москви.

Перший день роботи нового генсекретаря НАТО Єнса Столтенберґа засвідчив, що він зосередиться на вирішеннях питань фінансування НАТО та опікуватиметься нагальними кризами, зокрема, спровокованою агресією Росії щодо України. Він намагатиметься переконати владу Росії, що зміцнення НАТО не здійснюється для протистояння альянсу з їхньою державою.

НАТО зміцнюється не проти Росії – Столтенберґ

«Мій головний сигнал і сьогодні, й раніше, такий: немає суперечності між бажанням конструктивних відносин із Росією та, водночас, зміцнення НАТО. Гадаю, що потужний Північноатлантичний союз – це передумова та найкращий шлях для встановлення конструктивних відносин із Росією», – заявив новоспечений голова НАТО, при цьому зауважуючи, що – для початку – необхідне повернення Москви на шлях поваги до міжнародних норм та законів.

Водночас, Єнс Столтенберґ зазначає, що має намір розвивати співпрацю між НАТО й Україною як давнім партнером. Щодо практичних відносин, він, зокрема, наголосив, що НАТО розпочинає створення трастових фондів, які, серед іншого, сприятимуть вирішенню питань логістики, комунікації, кіберзлочинності та соціальної реабілітації поранених.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG