Доступність посилання

ТОП новини

Українські ЗМІ: між виборами та «війною»


Журналісти ховаються від обстрілу на блокпосту біля Дебальцевого, 25 вересня 2014 року
Журналісти ховаються від обстрілу на блокпосту біля Дебальцевого, 25 вересня 2014 року

Київ – Незважаючи на наближення позачергових парламентських виборів, українські ЗМІ поки що не повністю залучені до передвиборної боротьби. Виборчий контент не перевищує 30%, що є невеликим показником, кажуть медіа-експерти. Найбільше «джинсують» регіональні медіа, а от деякі загальнонаціональні – традиційно захоплені війнами одне з одним. Радіо Свобода зібрало результати моніторингів ГО «Телекритика», Академії української преси та асоціації «Спільний простір», щоб побачити, на чиєму боці українські медіа: політиків і власників чи народу.

Одразу зі старту передвиборчої кампанії позачергових парламентських виборів, симпатії та антипатії українських ЗМІ стали дуже помітними. Так, серед партій найбільше ефірного часу мав Блок Петра Порошенка – майже 18%, «Батьківщина» 6,6%, «Народний фронт» 4,8%, «Опозиційний блок» 3,6%. Найменше – «Сильна Україна», КПУ та «Громадянська позиція» – менше 1%.

Втім, частка виборчого контенту становить від 11% до 35%, що небагато для трьох тижнів до виборів, кажуть в асоціації «Спільний простір». Більша частина новинних випусків чи публікацій у пресі та онлайн медіа сьогодні досі стосуються бойових дій на сході, аніж виборів. Відтак медіа наче «розриваються між війною та виборами», а виборці в цей час не отримують необхідної інформації для того, щоб визначитись, за кого ж їм голосувати, каже голова комітету «Рівність можливостей», керівник моніторингових проектів асоціації «Спільний простір» Олександр Чекмишев.

«Виборець на цьому етапі не має не те що нормально організованих дебатів, нормального аналізу діяльності парламенту попередньої каденції і аналізу реалістичності чи популізму нинішніх обіцянок, він має проблеми з ідентифікацією політичних гравців», – зазначає експерт.

Очільники держави – політичні агітатори?

Замість політичних партій, у ЗМІ більше представлені очільники держави, при цьому не акцентується увага на їхній партійності, а зосереджуються лише на посадах, що теж не орієнтує виборця «хто є хто», додає Олександр Чекмишев.

Більш помітною у телепросторі є «війна компроматів» між медіа, що асоціюються з олігархами Фірташем-Львочкіном та Коломойським.

Замість дня народження Довженка – «джинса» для Ляшка

Найбільше замовних і замаскованих матеріалів експерти зафіксували у регіональних ЗМІ, де вже почали активно працювати кандидати-мажоритарники. Втім, виявляти таку «джинсу» у медіа пересічному виборцю дуже просто, каже Олександр Чекмишев.

«Класичний приклад – це новина, інформаційний привід якої мав би звучати як «12 вересня – день народження Довженка», але його одне медіа висвітлює, що Сосницю відвідав пан Ляшко», – ілюструє він.

Дуцик: будуть прозорі вибори – не буде «джинси»

Діана Дуцик
Діана Дуцик

У тому, що у медіа з’являються проплачені чи замасковані під політичну рекламу матеріали, журналісти винні не в першу чергу, адже їх поява пов’язана насамперед з непрозорим фінансуванням партій, каже головний редактор проекту Mediasapiens Діана Дуцик.

Ми критикуємо явище політичної джинси. Ми про це багато пишемо, але ми нічого не робимо, щоб припинити це явище
Діана Дуцик

«Ми критикуємо явище політичної джинси. Ми про це багато пишемо, але ми нічого не робимо, щоб припинити це явище. Ми не можемо вирішити проблему політичної джинси, якщо не вирішимо питання прозорого фінансування виборів. І в цьому контексті ми не можемо звинувачувати лише журналістів, адже в корупції задіяні щонайменше дві сторони», – каже вона.

Купують собі замовні матеріали політики, як правило, не з офіційних бюджетів виборчої кампанії, а з нелегальних коштів, що мають сумнівне походження, наголошує Діана Дуцик, і допоки ці мільярдні суми гулятимуть в «тіні», політична джинса з українських медіа нікуди не дінеться.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG