Доступність посилання

ТОП новини

Слідчий комітет Росії закидає українським силовикам «геноцид»


Дим над аеропортом Донецька, який кілька місяців обстрілюють проросійські бойовики і російські військові, 1 жовтня 2014 року
Дим над аеропортом Донецька, який кілька місяців обстрілюють проросійські бойовики і російські військові, 1 жовтня 2014 року

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти міністра оборони України, начальника Генерального штабу, командира 25-ї бригади і керівників 93-ї бригади Збройних сил України. Про це йдеться в повідомленні російського відомства.

За цим повідомленням, справу порушено стосовно Валерія Гелетея, Віктора Муженка, «командира 25-ї бригади збройних сил України Олега Мікаса, а також інших, поки невстановлених осіб з числа командирів 93-ї бригади ЗСУ та ряду вищих посадових осіб з числа військового керівництва України».

Російське відомство закидає українським військовим «організацію вбивств, застосування заборонених засобів і методів ведення війни і геноциду», звинувачують в «умисному порушенні» Конвенції 1948 року «Про попередження злочину геноциду і покарання за нього» та інших міжнародно-правових актів.

Також російські слідчі вважають, що українські військові «віддавали накази з метою повного знищення національної групи російськомовних осіб, що проживають на території самопроголошених Луганської та Донецької народних республік».

Саме на українських військових російська сторона покладає відповідальність за загибель «понад трьох тисяч цивільних осіб», поранення більш як п’яти тисяч громадян, руйнування житла і об’єктів інфраструктури.

Водночас Слідчий комітет Росії не порушив жодної справи проти проросійських бойовиків і російських військових за застосування ними, в тому числі і проти мирного населення Донбасу, установок залпового вогню та інших видів зброї, викрадення та катування людей.

29 вересня Генеральна прокуратура України почала кримінальне провадження проти посадовців Слідчого комітету Росії. За повідомленням Генпрокуратури, справу порушили за статтями 258-3 (сприяння терористичній організації), 343 (втручання у діяльність працівника правоохоронного органу) та 344 (втручання в діяльність державного діяча) Кримінального кодексу України.

XS
SM
MD
LG